Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Uroterapi

Kurspaket i uroterapi, 40 hp

Vid Göteborgs universitet startades 1987, som första universitet i världen, en utbildning i uroterapi för legitimerad vårdpersonal såsom sjuksköterskor, sjukgymnaster och läkare. Utbildningen ges vartannat år och vänder sig förutom till svenska deltagare, även till de nordiska länderna. Vårdområdet uroterapi står för både blås- och tarmdysfunktion, men inkluderar även sexuell dysfunktion i detta sammanhang. Uroterapi bygger på beteendeterapeutisk grund och är ett komplement till många olika vårdområden, såsom gynekologi, urologi, barnsjukvård, primärvård, geriatrisk vård och rehabilitering. Idag är uroterapi ett internationellt begrepp som kräver universitets- eller högskoleutbildning och utbildningar bedrivs numera även i Bergen, Norge och Bremen, Tyskland.

Kurserna i uroterapi fokuserar på symtom från urinblåsa och tarm hos både kvinnor och män i alla åldersgrupper. I utbildningen belyses även den psykosociala påverkan som kan vara aktuell vid dessa symtom.

Vid Göteborgs universitet har cirka 500 uroterapeuter utbildats och arbetar såväl i Sverige som Danmark, Norge, Finland samt på Island. På de flesta universitetssjukhus i norden finns idag en eller flera uroterapeuter inom olika specialiteter. En uroterapeut med grundutbildning har generella kunskaper för arbete inom olika vårdområden.

Kurserna ges på halvfart under tre terminer och ger sammanlagt 40 högskolepoäng. Studieupplägget omfattar fem veckolånga tillfällen på studieorten, vilket innebär en vecka på hösten och två veckor på våren samt verksamhetsförlagd utbildning vid valfritt sjukhus under minst två veckor

Kursplan

Kursinnehåll 

Ansökan

Preliminär kursstart hösten 2021

Kursledare
Birgitta Lindehall
Kate Abrahamsson, kursansvarig

Kontakt
uroterapi@gu.se

Målgrupp
legitimerad sjuksköterska, läkare eller sjukgymnast/fysioterapeut

Förkunskapskrav till kurspaketet

  • Yrkesexamen inom något av hälsovetenskapernas huvudområden minst 180 hp
  • Kurs i inkontinensvård på grundnivå om minst 7,5 hp
  • Engelska A på gymnasienivå eller motsvarande

Studietakt
Kurspaketet består av 5 kurser om vardera 7,5hp - 10hp.
Vardera kurs innehåller en kursvecka i Göteborg.
Kurspaketet innefattar två veckors verksamhetsförlagd utbildning.

Kostnad
Ej fastställd

Övrigt
Kurserna är delvis webbaserade och förutsätter tillgång till dator

Kursledare

Birgitta Lindehall

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2018-08-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?