Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Introduktionsutbildning för nyanlända läkare

Arbetsförmedlingen har i samarbete med Göteborgs universitet och Linköpings universitet tagit fram en introduktionsutbildning inför Socialstyrelsens medicinska kunskapsprov för nyanlända läkare utbildade utanför EU/EES. Utbildningen förbereder deltagarna inför Socialstyrelsens medicinska kunskapsprov och är på 11 veckor.

Den första kursen startades i Göteborg hösten 2016 och har utvärderats och uppdaterats och vi är inne på vår tredje kurs nu i höst.

OBS: För läkare som vill gå utbildningen i Göteborg så startar en ny omgång våren 2018

  • Informationsträff den 19 december i Göteborg
  • Sista ansökningsdag är 8 januari och utbildningen startar i februari
     

Ansökan till kursen
Är du intresserad av kursen så diskutera med din arbetsförmedlare om det finns möjlighet att gå utbildningen. Se aktuell information även på Arbetsförmedlingenswebbplats

Läs mer om utbildningen här:

Förbereder inför kunskapsprovet
Utbildningen ska på bästa sätt förbereda inför Socialstyrelsens medicinska kunskapsprov. Utbildningen kommer att fokusera på teoretiska moment med utgångspunkt i kliniska fall. Kursdeltagarna kommer med hjälp av diagnostiska prov att få identifiera egna kunskapsluckor. Under handledning kommer kursdeltagaren därefter få öva sin förmåga att kritiskt och systematiskt integrera och använda preklinisk, klinisk och vetenskaplig kunskap samt analysera, bedöma och handlägga komplexa företeelser, frågeställningar och situationer inom det medicinska området. Undervisning kommer också bedrivas i form av praktiska övningar, simulerade kliniska situationer och studiebesök i sjukvården.

Socialstyrelsen har i samarbete med Umeå Universitet utformat ett kunskapsprov för läkare utbildade utanför EU/EES. Man har tre försök på sig att klara av det teoretiska provet och man måste klara av det inom två år från att man först gör provet. Detta tidskrav har inte funnits tidigare. Mot bakgrund av detta så är det viktigt att man har förutsättningar att kunna klara av provet på tre försök och inom två år eftersom man annars förlorar sin chans att få legitimation genom Socialstyrelsens kompletteringsprogram.

Denna kurs är en del av snabbspåret för nyanlända läkare.

Samordnande ansvar på GU

Samordnande ansvar på Sahlgrenska akademin GU har
Åse Johnsson överläkare och universitetslektor avdelningen för radiologi Sahlgrenska akademin
Kontakt
e-post: ase.johnsson@gu.se

Ansvarig utbildningshandläggare är Jennie Bengtsson
Kontakt e-post: jennie.bengtsson@gu.se

Kursavslutning för nyanlända

Första introduktionsutbildningen för nyanlända läkare avslutades hösten 2016. Kursen är en del av snabbspåret till den svenska läkarlegitimationen och med öronmärkta pengar från Regeringen.
Läs hela artikeln om hur det tyckte det kändes att gå kursen.

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2017-11-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?