Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lars Axelsson

Forskare

Lars Axelsson
Forskare
lars.axelsson@vgregion.se

Postadress: Sahlgrenska universitetssjukhuset, 41345 Göteborg
Besöksadress: Gröna stråket 9, vån 5 , 41345 Göteborg


Avd för öron-, näs- och halssjukdomar vid Institutionen för kliniska vetenskaper (Mer information)
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
413 45 Göteborg
0313429121
Besöksadress: Gröna stråket 9 5 vån SU/Sahlgrenska , 413 45 Göteborg

Om Lars Axelsson

Disputation 2018 - Nutritional aspects of advanced Head and Neck Cancer and impact of different factors in Head and Neck Cancer of Unknown Primary

Länk till avhandlingen

En kort sammanfattning;

PEG vid huvud-halscancer ökar inte risken för långsiktiga sväljningsbesvär
Huvud-halscancer är den sjätte vanligaste cancerformen i västvärlden och cirka 1500 personer drabbas årligen i Sverige. Sväljningssvårigheter och undernäring är vanligt vid avancerad huvud-halscancer och beror både på smärta från tumören och biverkningar av behandlingen. Ett vanligt sätt att understödja näringstillförseln hos dessa patienter är att använda en så kallad perkutan endoskopisk gastrostomi PEG (en tub genom bukväggen in i magsäcken). PEG har visat sig ge en bättre livskvalitet och motverka undernäring under tumörbehandlingen, men användning av PEG har i vissa studier även visat sig kunna ge bestående sväljningssvårigheter.

- Min forskning handlar om olika aspekter av dessa cancerformer. Jag har bland annat undersökt om PEG kan användas för näringstillförsel utan att leda till påverkan på sväljningen på sikt. Min forskning har nu visat att PEG inte ökar risken för långsiktiga sväljningsbesvär, detta kommer kunna leda till ökad användningen av metod i syfte att motverka just undernäring och förbättra livskvaliteten under tumörbehandlingen och därigenom minska risken för behandlingsavbrott, säger Lars Axelsson, specialistläkare, vid verksamheten för öron-, näs och halssjukdomar, med inriktning på tumörkirurgi, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Bioelektrisk fasvinkel är en faktor för överlevnad vid huvud-halscancer
Han har också studerat om den så kallade fasvinkeln* (som man kan räkna ut vid mätning av kroppssammansättningen) kan användas som en prognostisk faktor för överlevnad hos patienter med huvud-halscancer.

- Att fasvinkeln är en så kraftfull prognostisk faktor vid huvud-halscancer, liksom vid annan cancer, och till och med mer utslagsgivande än några kända prognostiska faktorer, var överraskande och nytt. Det möjliggör att riskpatienter lättare kan identifieras och tumörbehandlingen och uppföljningen av patienterna kan optimeras och individualiseras ytterligare.

Hans uppfattning är att denna enkla metod kommer kunna användas i den kliniska vardagen framöver och att forskningen och resultaten av fasvinkeln vid huvud-halscancer utgör en startpunkt för ytterligare forskning på denna metod.

Prognostiska faktorer vid huvud-halscancer med okänd primärtumör
Han har även forskat på en ovanlig typ av huvud-halscancer, Okänd primärtumör med lymfkörtelmetastas på halsen, engelskans förkortning är HNCUP. Detta för att se vilka faktorer som har prognostisk betydelse, bland annat har han tittat på humant papillomvirus HPV. Viruset är en känd orsak till livmoderhalscancer och har på senare år även visat sig vara betydelsefull för utvecklingen av cancer i svalget, och har nu blivit erkänt som en viktig faktor vid utvecklingen av HNCUP.

- Min forskning om Okänd primärtumör med metastas på halsen har nu visat att patients ålder, allmäntillstånd och tumörens stadium är viktiga faktorer för överlevnad. Och att behandling med halskörtelutrymning och strålning ger liknande överlevnad som strål- och cellgiftsbehandling. Så man kan säga att tumörbehandlingen vid denna sjukdom sannolikt kommer att påverkas av resultaten av min forskning.

HPV-vaccination även för pojkar
Hans forskning uppmärksammades i en flersidig bilaga i Svenska Dagbladet, torsdagen 29 mars i år. Temat på artikeln var humant papillomvirus och vaccination. Utgångspunkten var en nationell grupp av specialist- och överläkare inom öron-, näs och halssjukdomar som träffades för en rundabordet diskussion i Stockholm

- Baserat på kända forskningsdata inom huvud-halscancer och annan cancer rekommenderar vi att HPV-vaccination i det allmänna vaccinationsprogrammet ska utvidgas och inte bara rekommenderas till flickor utan även till pojkar.

* Fasvinkel FV
Bioelektrisk impedansanalys som studerar kroppsvävnadernas elektriska genomsläpplighet kan användas för att beräkna den så kallade fasvinkeln (FV). Värdet på FV har visat sig ha ett samband med överlevnad vid olika typer av cancer och andra sjukdomar.


 

Visar 1 - 4 av 4

2018

2017

Prognostic factors for head and neck cancer of unknown primary including the impact of human papilloma virus infection
Lars Axelsson, Jan Nyman, Hedda Haugen, M. Bove, L. Johansson et al.
Journal of Otolaryngology-Head & Neck Surgery, Artikel i vetenskaplig tidskrift 2017
Artikel i vetenskaplig tidskrift

Visar 1 - 4 av 4

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2012-11-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?