Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Möt våra forskare

Här kan du läsa intervjuer och artiklar om våra forskare på Kliniska vetenskaper


 Ständiga framsteg inom cancerforskningen

PODD: I senaste avsnittet i Akademilivs podd pratar vi med Jonas Nilsson, professor i experimentell cancerkirurgi. Han är optimistisk inför framtiden när det gäller cancerforskningen:
– Det går inte att vara annat när man tänker på den utveckling vi sett med immunterapi och målinriktad behandling, som vid första anblick verkar ha kommit kom från ingenstans. Men bakom utvecklingen finns många år av grundforskning, det måste man komma ihåg.
Lyssna på - Ständiga framsteg inom cancerforskningen


Se intervjuerna med våra 3 nya professorer

Under 2019 installerades 38 nya professorer vid Göteborgs universitet, tre av dom från vår istitution. I korta filmer presenterar de nya professorerna sin forskning och hur det är att vara professor vid Göteborgs universitet. Här har ni våra professorers filmbidrag;

Se filmen med Eva Angenete, professor i kirurgi
Se filmen med Isabella Björkman-Burtscher, professor i neuroradiologi
Se filmen med Mats Geijer, professor i diagnostisk radilogi


Vi välkomnar Isabella Björkman-Burtscher ny professor i neuroradiologi

Första augusti tillträdde Isabella Björkman-Burtscher som ny professor i neuroradiologi. Hon ser nu fram emot att vara med och utveckla radiologin vid vår fakultet. Radiologin, en specialitet vars stämpel som servicedisciplin allt mer suddas och som istället blivit ett allt starkare redskap i forskningens mångfacetterade detektivarbete.Läs mer om hennes tankar och visioner.


Roger Olofsson Bagge om unika canceroperationer och vikten av forskning

- Pruta inte bort forskningen, det är den som för utvecklingen framåt, utan forskningen är universitetssjukhuset bara ett sjukhus, säger cancerläkaren och forskaren Roger Olofsson Bagge i Sahlgrenska poddens nya o alltid lika intressanta avsnitt, Intervjuar gör Anders Goliger kommunikationchef på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Lyssna på podden
Bild: Sahlgrenska Universitetssjukhuset


Varför föds 15 miljoner barn förtidigt varje år?

Lyssna på Sahlgrenska akademins senaste podd! Tillsammans med Bo Jacobsson, professor i obstetrik och gynekologi, reder vi ut riskerna med lång och kort graviditet, och hur forskarna studerar förlossningsmekanismer samt hur generna påvekar det hela.
Lyssna på podden


Amir Khorram-Manesh expert inom katastrofmanagement

På institutionen har vi ocks kompetens inom området katastrof- och krishantering, genom bland annat Amir Khorram-Manesh, som är docent inom kirurgi och katastrofmedicin och som även arbetar för Västra Götalandsregionens enhet för säkerhet och beredskap. Förra året publicerade han en handbok med titeln Handbook of Disaster and Emergency Management. Boken går att ladda ner helt gratis.

– Vårt mål med boken är att erbjuda en enkel och tillgänglig bok för yrkesverksamma som är inblandade i hantering av katastrofer och större incidenter, till skillnad från alla stora referensböcker, säger Amir Khorram-Manesh, docent inom kirurgi och katastrofmedicin. Han är redaktör och initiativtagare till boken. Läs hela artikeln i Akademiliv


Podcast om barnfetma med Jovanna Dahlgren

PODCAST: Ungefär 20 procent av barn och ungdomar i Sverige har fetma eller övervikt. Förutom en social stigmatisering med psykisk ohälsa på köpet, påverkar fetma hälsan negativt med risk för följdsjukdomar som bland annat diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Jovanna Dahlgren, professor i pediatrisk endokrinologi, förklarar vilka som är i riskzonen och hur samhället ska göra för att motverka detta.
Länk till Akademilivs podcast

Bild:Margareta Gustavsson Kubista, Jovanna Dahlgren och Susanne Lj Westergren


Forskaren och mötesambassadören Björn Rydevik

Nyttan med kongresser i Göteborg
- Björn Rydevik, professor på avdelningen för ortopedi, är mötesambassadören som har varit med och sett till att Göteborg stått värd för ett flertal internationella medicinska kongresser, bland annat Eurospine 2021. En internationell kongress med runt 3 700 deltagare.
För universitetet finns det en nytta med att vara med och arrangera medicinska kongresser. Göteborgs universitet ska förutom att forska och utbilda också samverka med övriga samhället, vilket en kongress möjliggör. För Björn Rydevik och hans kollegor blir det en positiv stimulans att träffa andra från hela världen som jobbar inom samma område. Det bidrar också till internationella nätverk där forskare kan utbyta erfarenheter. Läs hela artikeln på Göteborg &Co
Foto: Johan Wingborg


Möt Ian Milsom professor i obstetrik och gynekologi

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Prins Daniel möter barnfetmaforskare

Den gångna veckan har varit händelserik för avdelningen för Pediatrik vid institutionen för kliniska vetenskaper och Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Måndag till torsdag var det den årliga Barnveckan, denna gång på Svenska Mässan och med Barnmedicin som värd. Invigningstalade gjorde drottning Silvia och även flera utländska gästföreläsare fanns med på talarlistan.

 Prins Daniel möter barnfetmaforskare
Under torsdagen besökte så prins Daniel Centrum för Pediatrisk Tillväxtforskning vid det så kallade Växthuset på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Här träffade han fem obesitasforskare, Jovanna Dahlgren, Jenny Kindblom, Josefine Roswall, Gabriele Eiben och Yun Chen som föreläste om evidens-baserad behandling inom barnfetmaområdet, samt senaste nytt och återstående kunskapsluckor.

- Dialogen efteråt var familjär med oss fem forskare. Vi pratade om hur barns hälsa kan förbättras och hur kungafamiljen kan bidra. Prins Daniel visade stort engagemang och beskrev arbetet med kronprinsparets satsning på Gen Pep, berättar professor Jovanna Dahlgren.

Mötet med prins Daniel syftade till att uppmärksamma barns behov av fysisk aktivitet, synliggöra barn som brottas med barnfetma och uppmuntra till bättre samverkan mellan olika aktörer i samhället respektive vården.

(Bild:Yun Chen, Gabriele Eiben, Jovanna Dahlgren, prins Daniel, Josefine Roswall samt Jenny Kindblom.)

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2016-07-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?