Varför är artros vanligare hos idrottare?

Nyhet: 2015-11-03

Artros och stelhet är vanligare hos idrottare än hos icke-idrottare. Orsaken kan vara att det uppstår mikroskopiska skador när höften belastas, vilket leder till förändringar i leden och senare artros. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin som studerat fotbollsspelare och ishockeyspelare på elitnivå.

Det är väl belagt att ryggbesvär är vanliga hos idrottare och tidigare forskning har visat att hög belastning under tillväxten kan leda till tillväxtstörningar och skador i ryggen. Det är också känt att idrottare oftare har besvär från höfterna.
Förändringar i höftleden, som leder till artros, förekommer oftare i höfterna hos idrottare än hos dem som inte idrottar.

Vanligare hos idrottare

– Vi jämförde en grupp på 32 elitidrottande män, 17 fotbollsspelare och 15 ishockeyspelare, med en grupp på 30 män som inte idrottar och tittade på förekomsten av höftbesvär och radiologiska förändringar. Förändringarna var lika vanliga i båda grupperna men artros och stelhet var nästan dubbelt så vanligt hos idrottarna, säger Páll Sigurgeir Jónasson, forskare vid Sahlgrenska akademin.

Mikroskopiska skador

I två experimentella studier användes avlidna grisar, vars höfter belastades under kontrollerade former. Det visade sig att tillväxtzonen i höften är den svagaste delen i höften.
– När vi belastade höfterna upprepade gånger under en längre tid uppkom det mikroskopiska skador eller frakturer i och runt tillväxtzonen. Det är troligen dessa skador som ger upphov till de tillväxtstörningar vi ser i höfter, som orsakar förändringar i leden och senare artros, säger Páll Sigurgeir Jónasson.

Nya mätinstrument

Trots att allt fler unga och medelålders aktiva drabbas har det tidigare bara funnits mätinstrument framtagna för äldre, med artros som behandlats med höftledsprotes.
– Vi har nu tagit fram två instrument för denna grupp. Frågeformulär som är framtagna och anpassade för yngre och idrottare och som nu kan användas i klinisk vardag och framtida forskning, säger Páll Sigurgeir Jónasson.

Avhandlingen High-load injuries in the adolescent athlete's hip; clinical and experimental studies and outcome measures försvarades den 30 oktober.
Länk till avhandlingen

Kontakt:
Páll Sigurgeir Jónasson, doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
pallsj@gmail.com

Handledare:
Adad Baranto
adad.baranto@gu.se

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se