Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Urinläckage vanligt även hos kvinnor som inte fött barn

Nyhet: 2016-10-26

Kvinnor som inte fött barn hamnar ofta under radarn för forskningen om urininkontinens. I en studie på den här gruppen uppger dock var femte kvinna över 45 år att hon läcker.

– Det här bekräftar att problemen finns i alla grupper och att kvinnor har en svaghet i bäckenbotten även om man inte genomgått en förlossning, säger Maria Gyhagen, gynekolog på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås och forskare på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
I studien deltog cirka 9200 kvinnor i åldern 25-64 år som aldrig fött barn. Deras problem visade sig variera stort med ålder och vikt.

Ökar med åldern

I kategorin unga (25-35 år) och normalviktiga (BMI upp till 25) uppger tio procent att de har urinläckage. Bland de äldsta i studien (55-64 år), med ett BMI över 35, var nästan varannan kvinna drabbad.
Av alla 45-64-åringar i studien anger drygt 20 procent att de läcker urin.
Med åldern ökar också förekomsten av blandinkontinens, en kombination av ansträngningsläckage och trängningsläckage (överaktiv blåsa). 17 procent av kvinnorna över 55 år uppger att de måste gå upp och kissa minst två gånger per natt.
För de kvinnor som angav urinläckage upplevde 25-30 procent att läckaget var besvärande.
– Det ursprungliga syftet med studien var att mäta effekter av graviditeter och förlossningar. Samtidigt har vi fått världens första detaljerade och största material för just den här gruppen, säger Maria Gyhagen.

Extra sårbara

Kvinnor som inte fött barn är överlag mer förskonade från urininkontinens än kvinnor i allmänhet. Samtidigt är gruppen viktig att fokusera på, menar Maria Gyhagen. Inte minst för att många av dem kommer att bli gravida och föda.
– De som har urinläckage innan en graviditet riskerar att få det avsevärt värre efteråt. Det är en grupp som är extra sårbar och borde identifieras inom mödravården, säger Maria Gyhagen.
Studien utgick från ett slumpmässigt nationellt urval av kvinnor som inte fött barn, baserat på det totala befolkningsregistret. Svarsfrekvensen låg på 52 procent.
– Andelen svarande anses hög, särskilt i jämförelse med liknande internationella studier som innehåller känsliga frågor, konstaterar Maria Gyhagen.


Länk till studien: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27720862
Ansvarig forskare: Maria Gyhagen; maria.gyhagen@vgregion.se

Presskontakt: Margareta Gustafsson Kubista 0705301980; margareta.g.kubista@gu.se

 

AV:
0705301980

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2015-08-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?