Tidig korsbandsoperation viktig för idrottare

Nyhet: 2015-06-15

Idrottsutövare som skadar korsbandet och som snabbt vill återgå till idrottandet bör opereras tidigare. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

Enligt Svenska korsbandsregistret är genomsnittstiden från skada till operation ungefär ett år i Sverige. Det saknas dock kunskap och samsyn kring vad som är den optimala tidpunkten för operation.

Högre aktivitetsnivå

Doktoranden Martina Åhlén, som till vardags är ortopedläkare, har i sin avhandling studerat patienter som opererat det främre korsbandet med hjälp av kroppsegna senor. Metoden är den vanligaste vid korsbandsoperationer.

I en studie återgick patienterna som opererats inom fem månader till en högre aktivitetsnivå jämför de som väntat i snitt mer än två år med operation.

– Alla som drabbas av en korsbandsskada behöver inte opereras utan kan först behandlas med sjukgymnastik. Många som idrottar på högre nivå väljer dock operation. Likaså om man har en kvarstående instabilitet i knät trots sjukgymnastik bör man opereras, säger Martina Åhlén.

Ökad risk för förslitningar

En annan studie, som involverar 19 patienter som opererat sitt främre korsband, visar att det efter operation med egna senor i många fall kvarstår en kraftnedsättning vid djup knäböjning - något som kan ha betydelse vid vissa typer av idrott som gymnastik och brottning.

Oavsett om patienten genomgår operation eller inte är en korsbandsskada förenat med ökad risk för förslitningar (artros) i leden, vilket kan ge stela och ömma leder. En teori är att artrosrisken har inflammatoriska orsaker.

Uppföljning efter åtta år

Martina Åhlén har i ytterligare en studie följt upp elva patienter åtta år efter att de opererats. Patienterna hade då inte någon signifikant ökad nivå av inflammatoriska proteiner och brosknedbrytningsmarkörer i det opererade knäet jämfört med det friska.

Avhandlingen Anterior Cruciate Ligament Reconstruction Using Semitendinosus and Gracilis Autografts försvarades vid en disputation den 29 maj.

Länk till avhandling

Bilden ovan föreställer senorna Semitendinosus samt Gracilis som används vid främre korsbandsoperation. Foto: Juri Kartus

Kontakt:
Martina Åhlén, doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
martina.ahlen@vgregion.se

Huvudhandledare: Mattias Lidén, 0707 292 129; mattias.liden@vgregion.se

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se