Syrgasbehandling i tryckkammare kan lindra biverkningarna efter strålning mot buken

Nyhet: 2020-01-30

Cancer blir en allt vanligare diagnos, samtidigt har forskningen gjort att överlevnaden efter den första cancerdiagnosen blir allt längre. För många tumörtyper är strålbehandling en effektiv behandlingsform, men den kan också orsaka både akuta och sena bieffekter hos vissa patienter. Forskning har visat att syrgasbehandling i tryckkammare kan ge lindring.

I höstas hade Sahlgrenska akademin ett pressmeddelande som lyfte doktoranden Nicklas Oscarssons forskning kring hur syrgasbehandling i en tryckkammare kan påverka dessa biverkningarna. Det är framför allt biverkningar efter strålning mot cancer i bäckenregionen som stått i fokus för hans forskning. Hans studie hade då publicerades i tidskriften The Lancet Oncology.

Nu har Nicklas, som även är överläkare på Angereds Närsjukhus, skrivit en fördjupande artikel kring sina forskningsresultat, den har publicerats i Onkologi i Sverige.

- Andelen patienter som drabbas av dessa biverkningar varierar bland annat med stråldos, behandlingsteknik och modalitet, cancertyp och individuella faktorer. En del har relativt milda besvär, medan andra kan drabbas av så allvarliga blödningar att urinblåsan eller ändtarmen måste avlägsnas kirurgiskt. Exakta siffror är svåra att få fram, men cirka 50 procent drabbas av sena biverkningar på något sätt och cirka 5–15 procent av patienterna drabbas av mer allvarliga biverkningar, säger han.

Här är länk till artikeln i Onkolog i Sverige ”Hyperbar syrgasbehandling efter strålning mot buken kan lindra sena skador”

Nicklas Oscarsson är doktorand vid avdelningen för Anestesiologi och intensivvård vid vår institution.