Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Snarkning hos barn kan påverka hälsan

Nyhet: 2016-02-26

Barn som snarkar är inte ovanligt. Men om snarkningen är ihållande och orsakar andningsuppehåll i sömnen kan det leda till besvär med koncentration och inlärning. En nyligen publicerad studie från Sahlgrenska akademin visar att detta är relativt okänt bland föräldrar till barn med snarkning.

Att barn snarkar i perioder är inget ovanligt. Men när snarkningen blir ihållande och barnet har andningsuppehåll i sömnen blir sömnkvalitén påverkad. Detta kan i sin tur leda till besvär med dagtrötthet, koncentrations- och inlärningsproblem, sängvätning och försenad tillväxt.
Det visar en svensk befolkningsstudie som undersökt förekomsten av snarkning och andningsuppehåll hos 1300 barn i åldrarna 0-11 år.

Nedsatt livskvalitet

– Studien visar att barn som har ihållande snarkning ofta har en nedsatt livskvalitet. Det gäller i synnerhet barn som får andningsuppehåll, säger Gunnhildur Gudnadottir, forskare vid Sahlgrenska akademin.
Enligt studien var det cirka 5 procent av de undersökta barnen som snarkade flera gånger i veckan. Trots uttalad snarkning hade bara en tredjedel av de snarkande barnen sökt sjukvård för sina besvär.
– Det tyder på att kunskapen om hur återkommande nattliga andningsstörningar påverkar barns hälsa, och att det är en sak som bör utredas, är låg. Ett självklart resultat av studien är att vi måste fundera på hur föräldrar informeras om tillståndet och hur de kan söka hjälp, säger Gunnhildur Gudnadottir.

Kan eventuellt botas eller lindras

Snarkning kan i vissa fall bero på att halsmandlar eller körtlar bakom näsan är förstorade. I dessa fall kan snarkningen i många fall botas eller lindras med en operation.
Göteborgsforskarnas råd är att barn som har kraftig återkommande snarkning och andningsuppehåll bör vända sig till en vårdcentral för medicinsk bedömning.

Artikeln Healthcare provider contact for children with symptoms of sleep-disordered breathing: a population survey publicerades i tidskriften Journal of Laryngology and Otology i december 2015.

Kontakt:
Gunnhildur Gudnadottir, forskare vid Sahlgrenska akademin och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset
gunhildur.gudnadottir@vgregion.se
 

AV:

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2015-08-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?