Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Roller och ansvar i krig och fred lyftes på nationellt katastrofmedicinskt möte

Nyhet: 2019-09-23

I mitten på september hölls ett nationellt katastrofmedicinskt möte i Linköping. Det var Socialstyrelsens olika kunskapscentra i katastrofmedicin som träffades för att se över nuläget och inventera utmaningar och möjligheter till samverkan mellan Socialstyrelsen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, MSB, och Försvarsmakten.

Bilden ovan: Anneli Eriksson, projektledare vid KI:s kunskapscentrum i katastrofmedicin håller i en workshop där kunskapsluckor identifieras som nya forskningsområden.

Värd för mötet var Andreas Wladis, professor i katastrofmedicin vid Linköpings Katastrofmedicinskt Centrum (KMC), centrumet var också arrangör för mötet.

- Mötets innehåll dominerades av myndigheternas inriktning för katastrofmedicinens roll i kris och krig. Självklart var Kunskapscentrum Katastrofmedicin Väst, KcKm V, representerad med flera deltagare. Diskussionerna och rundabordssamtalen dag två, med fokus på forskning och utbildning inom katastrofmedicin, var givande, berättar Yohan Robinson företrädare för KcKm V. Han är också docent och adjungerad universitetslektor vid avdelningen för ortopedi vid Sahlgrenska akademin.

Bland annat tydliggjordes det att utredningar pågår om totalförsvarets ledning* och hälsa- och sjukvårdens roll i kris och krig**. Dessa kommer att stödja regeringen i inriktningen av det nya totalförsvaret.

Militärmedicin kan bli ett akademiskt ämnesområde i framtiden
- Försvarsmakten informerade även om det pågående arbetet med att etablera militärmedicin som ett akademiskt ämnesområde, och att militär katastrofmedicin är en viktig byggsten i detta.

Nästa möte kommer att hållas i Stockholm under våren, och KcKm V kommer sedan att vara värd för det nationella katastrofmedicinska mötet hösten 2019.

- Vårt kunskapscentrum i katastrofmedicin med inriktning traumatologi och preliminärt även inom prehospital sjukvård, planerar nu för ett lokalt möte den 4 november. Med på det mötet är forskare och aktörer som deltog i vårens ansökan. Vid mötet kommer pågående och planerade forsknings och utbildningsaktiviteter att diskuteras, avslutar Yohan Robinson.

Sverige behöver en förbättrad förmåga att hantera situationer med höjd beredskap och då ytterst i krig. Det finns behov av tydligare ansvars- och ledningsförhållanden samt en stärkt samordning inom civilt försvar inom ramen för totalförsvaret. En särskild utredare ska analysera och föreslå en struktur för ansvar, ledning och samordning inom civilt försvar på central, regional och lokal nivå. Strukturen ska även stärka samhällets förmåga att hantera fredstida kriser. Källa www.regeringen.se

*Totalförsvarets ledning (Dir. 2018:79)
**Hälsa- och sjukvårdens roll i kris och krig (Dir. 2018:77)

Läs mer om Kunskapscentrum Katastrofmedicin Väst, KcKm V på deras webbplats


 

AV:

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2015-08-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?