Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Rolf Heckemann tar plats på IVA:s 100-lista

Nyhet: 2020-03-11


När Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins (IVA) nyligen presenterade sin 100-lista för år 2020 tar Rolf Heckemann en av platserna. Hans forskningsprojekt handlar om kvantifiering av förändringar i hjärnan baserat på maskininlärning. Listan lyfter fram aktuell forskning med stor potential att skapa nytta inom överskådlig tid.

IVA publicerade sin andra 100-lista i början av mars. Liksom den lista som presenterades förra året sätter listan ljuset på aktuell forskning, med tanken att underlätta för forskare och företag att hitta varandra och tillsammans skapa innovation och nya affärsmöjligheter. Årets lista har fokus på hållbarhet.

På årets lista hittar vi i år bland annat forskning ledd av professor Rolf Heckemann vid Sahlgrenska akademin, knuten till MedTech West. Rolf Heckemanns forskning inom bildanalys och kvantitativ anatomi har lett till utvecklingen av två mjukvaror baserade på maskininlärning, Pincram och MAPER, som kan kvantifiera förändringar i hjärnan. Denna typ av information kan avslöja påverkan av sjukdomar på hjärnan och också stödja radiologens bildtolkning. Både Pincram och MAPER erbjuds som open source.

– Det är oerhört roligt att vårt projekt uppmärksammas av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, säger Rolf Heckemann och fortsätter. Framförallt kan det leda till att ännu fler får kännedom om Pincram och MAPER, och att vi på så vis får nya kontakter som kan leda till att ännu fler får nytta av programmen.

100-listan består av ett urval av aktuella forskningsprojekt från Sveriges lärosäten inom ett visst ämnesområde (digitalisering 2019 respektive hållbarhet 2020), som bedöms ha potential att affärsutvecklas eller på annat sätt nyttiggöras. Forskningsprojekten på listan har valts ut i en grundlig nominerings- och urvalsprocess baserad på ett antal fastställda kriterier.

Läs mer om MAPER och Pincram
Se hela 100-listan på IVA:s hemsida

TEXT: HELENE LINDSTRÖM & ELIN LINDSTRÖM
 

AV:

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2015-08-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?