Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Puckelpist sliter mer på ryggen än löpning

Nyhet: 2016-06-08

Ländryggsmärta och ryggförändringar är vanligt bland unga idrottare och antalet ryggförändringar verkar öka med idrottens belastningsnivå. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin, som bland annat studerat ryggsmärta hos puckelpiståkare och långdistanslöpare.

Det finns många orsaker till ryggsmärta och en vanlig anledning är skador och förändringar i ryggraden, vilket normalt ökar i takt med åldern. Dessa går att undersöka med olika radiologiska tekniker, där magnetisk resonans tomografi (MRT) är vanlig.

Tidigare studier har visat att ryggproblem ofta drabbar idrottare vid ung ålder, vilket kan bero på den höga och återkommande belastning som de utsätts för i idrotten.

Två grupper av idrottare

I sin avhandling har Olof Thoreson undersökt hur repetitiv belastning påverkar ryggen när det gäller utvecklandet av ryggförändringar och ryggsmärta.

Två grupper av idrottare valdes utifrån de olika nivåer av ryggbelastning som de utsätts för inom sina idrotter, och jämfördes med två kontrollgrupper som inte idrottade.

– Observationsstudierna genomfördes med MRT och de olika grupperna fick också svara på enkäter. Resultaten visade att långdistanslöparna, skidåkarna och en av kontrollgrupperna hade ungefär samma förekomst av ryggsmärta. Cirka hälften av deltagarna i de grupperna hade ryggsmärtor medan en av kontrollgrupperna låg betydligt lägre, där bara 12 procent hade ryggsmärtor, säger Olof Thoreson, läkare och doktorand vid Sahlgrenska akademin.

Fler ryggförändringar

Puckelpiståkare hade däremot betydligt fler ryggförändringar i medeltal jämfört med kontrollpersonerna i samma ålder, men någon säker skillnad mellan löpare och kontrollpersoner kunde inte noteras.

Utöver observationsstudierna genomfördes två experimentella studier på ryggsegment från döda grisar, där effekten av återkommande belastning, bakåt- och framåtböjning av ryggen, utvärderades.

– Det visade att ryggsegmenten inte blev försvagade av lätt repetitiv hoptryckningsbelastning som de utsattes för vid utmattningstest men att de skador som till slut skedde var lokaliserade till tillväxtzonen och ändplattan, säger Olof Thoreson.

Påverkas av ålder och belastningsnivån

Sammanfattningsvis visar avhandlingen att både ålder och belastningsnivån har stor påverkan på risken för att utveckla skador i ryggen och även vilka skador som kan ske. Det är innan ryggen har vuxit klart som det är extra viktigt att inte riskera överbelastning.

Behovet av ökad kunskap kring utvecklandet av ryggbesvär och ryggförändringar är fortsatt stort, då dessa är vanliga inom alla befolkningar och samhällsklasser. Effektiva preventions- och rehabiliteringsåtgärder är mycket viktiga att utveckla.

Avhandlingen On the effect of repetitive loading on the spine of young elite athletes försvarades vid en disputation 3 juni.

Länk till avhandling

Kontakt:
Olof Thoreson, läkare och doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
olofthoreson@hotmail.com

Handledare:
Adad Baranto, överläkare och docent vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
adad.baranto@vgregion.se
 

AV:

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2015-08-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?