Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Patienter med diskbråck i nacken långsiktigt nöjdare efter operation

Nyhet: 2015-11-09

Patienter med diskbråck i nacken som genomgår operation är på längre sikt nöjdare med både smärtlindring och rörelsefunktion än de som behandlas med enbart sjukgymnastik. Det visar en ny avhandling.

Doktoranden Markus Engquist har i sin avhandling vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, studerat 63 patienter som drabbats av diskbråck i nacken och jämfört effekten av de behandlingar som erbjuds: antingen operation följt av sjukgymnastik, eller enbart sjukgymnastik.

Mindre smärta och bättre funktion

Studierna visar att patienter som har nack- och armsmärta till följd av diskbråck eller benpålagringar från intilliggande leder är mest nöjda om de opererats.

– När vi följde upp de opererade patienterna 5-8 år efter ingreppet var det 93 procent som tyckte att de blivit bättre, både när det gäller smärta i nacken och upplevd funktionsnivå. Bland de som enbart fått sjukgymnastik upplevde 62 procent sig må bättre än innan behandlingen, säger Markus Enquist, till vardags överläkare vid ortopedkliniken i Jönköping.

Unik studie

Operation som behandling för diskbråck i nacken är vanligt över hela världen. Trots det är Markus Engquists studie den första som jämfört nyttan av operationen med strukturerad icke-kirurgisk behandling.

I en uppföljande studie har Göteborgsforskarna kartlagt faktorer som kan identifiera vilka patienter som har störst nytta av en operation.

Snabb operation viktig

Här visade det sig bland annat att resultaten blev bättre om operationen utfördes inom ett år efter att de första symtomen visat sig.

– En rimlig slutsats av våra resultat är att behandlingen av diskbråck i nacken bör inledas med ett strukturerat sjukgymnastikprogram, men att de som efter cirka tre månader har större kvarvarande besvär bör erbjudas operation inom ett par månader, säger Markus Engquist.

Avhandlingen Surgery versus nonsurgical treatment of cervical radiculopathy försvaras den 23 oktober.

Länk till avhandling

FAKTA OPERATION OCH SJUKGYMNASTIK
Vid operation av diskbråck i nacken görs normalt en så kallad främre utrymning där diskbråck och benpålagringar som trycker på nervstrukturerna tas bort och kotparet stelopereras. Behandlingen följs av sjukgymnastik som syftar till att återfå rörlighet och funktion.

Kontakt:
Markus Engquist, doktorand vid Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet
markus.engquist@rjl.se

Huvudhandledare docent Bengt Lind, Göteborg, bengt.lind@spinecenter.se


 

AV:

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2015-08-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?