Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ovanliga diagnoser: Nytt avtal mellan Göteborgs universitet och Socialstyrelsen

Nyhet: 2016-09-26

Informationscentrum för ovanliga diagnoser vid Sahlgrenska akademin har fått förnyat förtroende som nationellt centrum för information om ovanliga sjukdomar. Samarbetet mellan Socialstyrelsen och Göteborgs universitet som har pågått sedan 2002 är nu förlängt till och med 2019.

– Vi är väldigt glada för avtalet som innebär att vi kan fortsätta det viktiga arbetet med att producera kvalitetssäkrad information om ovanliga sjukdomar säger Lena Kolvik, chef vid Informationscentrum.

Tyngdpunkten i verksamheten är att producera texter till Socialstyrelsens kunskapsdatabas om ovanliga diagnoser och att hjälpa till med informationssökning och förmedla kontakter.
– Vi är också en del av den intressanta utveckling som sker inom området just nu med utökat samarbete mellan olika aktörer, nya centrum för sällsynta diagnoser vid universitetssjukhusen och flera genombrott inom forskningen, berättar Lena Kolvik.

För att betecknas som en ovanlig diagnos ska sjukdomen enligt de svenska kriterierna finnas hos högst hundra personer per miljon invånare.
– Idag har vi drygt 320 texter om olika diagnoser i databasen och den växer stadigt, säger Lena Kolvik. Texterna tas fram i samarbete med ledande medicinska specialister och beskriver bland annat orsak, symtom, ärftlighet, diagnostik och behandling.

Databasen är mycket välbesökt med över en miljon besök per år. Informationen är öppen för alla och riktar sig till såväl personal inom vård, omsorg och olika myndigheter, som till personer som själva har en ovanlig sjukdom och deras närstående.

Gå till Socialstyrelsens databas om ovanliga diagnoser

Vidare läsning om Informationscentrum för ovanliga diagnoser

Kontakt

Lena Kolvik

Chef vid Informationscentrum för ovanliga diagnoser,
Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
lena.kolvik@gu.se
031-786 55 92

 

FOTO: Stina Björkerud

AV:

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2015-08-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?