Ola Rolfson utsedd till professor i ortopedi

Nyhet: 2019-11-05

Ola Rolfson har utnämnts till professor i ortopedi vid institutionen för kliniska vetenskaper, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Ola Rolfson disputerade 2010 med avhandlingen ”Patient-reported outcome measure and health-economic aspects of total hip arthroplasty. A study of the Swedish Hip Arthroplasty Register”. Avhandlingen omfattade 5 studier innehållande patientrapporterat utfall och hälsoekonomiska aspekter vid höftprotesoperationer. Han gjorde sin postdoc vid Harvard Medical School 2014-2015.
I flera år har Ola haft en kombinationstjänst mellan kliniskt arbete (ca 40 %) och forskning, utbildning, utveckling samt kvalitetsregisterarbete. Hans nya uppdrag som professor innebär att utveckla området ortopedi, fördelat på 70 % forskning, utbildning och utveckling samt 30 % kliniskt arbete inom protessektionen, fokuserat på höft- och knäprotesoperationer.
Olas forskningsintressen inbegriper registerstudier, patientrapporterat utfall, epidemiologi, implantatrelaterade infektioner, artrosskola, vårdprocesser och styrning inom sjukvård, ekonomisk värdering av hälsa, brosksmörjning, statistiska metoder och radiostereometrisk analys av implantat. Sedan 2017 har han också varit ansvarig för Svenska Höftprotesregistret som registerhållare. Därtill är han idag huvudhandledare för 5 doktorander, där både Karin Svensson och Urban Berg kommer att disputera under våren 2020, och bihandledare för ytterligare sju doktorander.

AV: JOSEFIN ABRAHAMSON

Artikeln publicerades först på: orthopaedics.gu.se