Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ökad livskvalitet hos kvinnor som gör en bröstförminskning

Nyhet: 2016-03-10

Kvinnor med större bröst än normalt upplever en sämre livskvalitet än andra kvinnor. En operation kan dramatiskt förändra livet till det bättre.

- Kvinnor i medelåldern som genomgår en bröstförminskande operation ångrar ofta att de inte genomfört ingreppet tidigare, säger doktoranden och plastikkirugen Richard Lewin som disputerar i ämnet vid Sahlgrenska akademin.

Kvinnor med så kallad brösthypertrofi, att brösten är större än normalt, drabbas inte bara av fysiska besvär som ryggont och problem med eksem och svamp under brösten. Även psykiska och psykosociala besvär är vanliga.

Det visar doktoranden och plastikkirurgen Richard Lewin, som i sin avhandling undersökt livskvaliteten hos 1 000 kvinnor som genomgått bröstförminskande operationer vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Smärta och psykiska problem

Till de fysiska problem som drabbar kvinnorna hör smärta i nacke, axlar och bröst, medan de psykiska problemen tar sig uttryck i exempelvis dåligt självförtroende och självkänsla. Många kvinnor berättar också om ett upplevt obehag i vardagliga och/eller offentliga sammanhang, vilket till exempel kan leda till att man undviker att vistas på stranden.

– Ett ytterligare bekymmer är det rent praktiska problem en mycket stor byst medför, till exempel att hitta en passande BH och kläder, säger Richard Lewin.

Förbättrad livskvalitet

I avhandlingen visar Richard Lewin att en bröstförminskningsoperation för en majoritet av kvinnorna på flera olika sätt leder till en förbättrad livskvalitet.

– Dessa operationer har ofta ifrågasatts för att vara rent estetiska, men en bröstförminskning kan helt förändra dessa kvinnors liv, och är därför absolut något som ska fortsätta genomföras i offentlig vård, säger Richard Lewin.

Avhandlingen Breast Hypertrophy and outcome of Breast Reduction Surgery försvarades vid en disputation den 3 mars.

Länk till avhandling

Kontakt:
Richard Lewin, doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och sektionschef vid Plastikkirugiska kliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
richard.lewin@vgregion.se

Handledare professor Anna Elander, anna.elander@vgregion.se

 

AV:

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2015-08-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?