Ny webbsida synliggör vad universitetet gör i flyktingfrågan

Nyhet: 2016-04-28

Sextio miljoner människor är på flykt. För att hantera dagens situation och hitta hållbara vägar framåt behövs utbildning och forskning. Göteborgs universitet har skapat webbsidan Refugees för att visa hur universitetet kan bidra.

Utbildning är avgörande, både för den enskilda människan och för krigsdrabbade länders framtid. Forskning ger ny kunskap, som behöver spridas och komma till användning på olika sätt.

På webbsidan Refugees får myndigheter, organisationer, andra lärosäten, beslutsfattare, massmedier och allmänhet en samlad överblick av kompetens, aktiviteter och kontaktinformation till Göteborgs universitet. Här finns en lista över forskare som kan bidra med kunskap i olika sammanhang och direktlänkar till publikationer om exempelvis migration, segregation och asyl. Det går också att ta del av hur universitetets medarbetare bidrar med sin kunskap i debatten.

Göteborgs universitet har ett ansvar för att värna värden som akademisk frihet, humanism och mänskliga rättigheter, säger prorektor Helena Lindholm. Vi har ett ansvar att bidra med vår kunskap som utbildningsanordnare och som forskningsinstitution, men också som arbetsgivare, avslutar hon.

För nyanlända med flyktingbakgrund finns information om de 100 praktikplatser som universitetet just nu erbjuder. För den som tvingats avbryta sina högskolestudier på grund av flykt, som funderar på studier eller behöver kompletterande utbildning finns övergripande information och länkar. Universitetet berättar också om sitt arbete för att skydda hotade forskare.

På webbsidan Refugees går också att läsa exempel på studentengagemang: om studenter som ger juridisk hjälp, som ger svenskundervisning till mammagrupper och som tagit initiativ till gränsöverskridande projekt för att förbättra sättet som flyktingar välkomnas och inkluderas i Göteborg

Här kan du ta del av innehållet på webbsidan Refugees, hjälp gärna till att sprida informationen vidare:

Artikeln publicerades först på: www.gu.se