Nordiska Medicinpriset till Jón Karlsson

Nyhet: 2015-11-03

UTMÄRKELSE. Jón Karlsson, professor i ortopedi med inriktning mot idrottstraumatologi, är en av årets mottagare av Nordiska Medicinpriset. Han får priset bland annat för att han på ett avgörande sätt höjt nivån på klinisk forskning inom ortopedi och idrottsmedicin.

– Det känns helt fantastiskt för mig. Jag är ju framför allt klinisk forskare, det vill säga jag sköter patienter samtidigt som jag forskar. All min forskning syftar till att förbättra för patienter och öka deras livskvalitet, kommenterar Jón Karlsson.

Vad tycker du själv är mest spännande i din forskning just nu?
– Svår fråga - jag sysslar med så många saker. Men, jag har sedan några år ett stort projekt om hur man behandlar patienter med smärta i höften med titthålsteknik, något som är en ny behandlingsmetod. Den första doktoranden disputerade i förra veckan. Mycket spännande projekt!

Nordiska Medicinpriset, som utdelas av Stiftelsen för Nordiska Medicinpriset i samarbete med Folksam, är ett av Nordens största medicinpris. Jón Karlsson får priset för sin grundläggande forskning om bland annat ledbandsskador i fot- och knäled.

Enligt styrelsens motivering har Jón Karlsson på ett avgörande sätt höjt nivån på klinisk forskning inom ortopedi och idrottsmedicin med ett stort antal välgjorda prospektiva, randomiserade studier, och han har skapat viktig och kliniskt relevant evidensbaserad kunskap, som både idrottsläkare och patienter kan använda för beslut om behandling av idrottsrelaterade skador.

Jón Karlsson delar Nordiska Medicinpriset med Lars Engebretsen och Roald Bahr vid Oslo universitet respektive Norges idrottshögskola och Michael Kjaer, Köpenhamns universitet. Styrelsens prismotivering lyder: "För deras internationellt ledande forskning som skapat vetenskapligt baserad kunskap om betydelsen av fysisk aktivitet för människors hälsa, samt vetenskapligt baserade åtgärder rörande förebyggande åtgärder och behandling av idrottsskador."

Prisutdelningen sker vid en ceremoni i Stockholm den 27 januari 2016. Prissumman är en miljon kronor och delas i år av de fyra pristagarna. Priset ges för ”särskilt framstående vetenskapliga insatser” inom områden som har stor betydelse för människors hälsa och ohälsa. Pristagare utses efter ett omfattande nomineringsförfarande där de medicinska fakulteterna vid universiteten i Norden inbjuds att föreslå pristagare.

Du kan läsa mer om 2015 års pris på Folksams hemsida

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se