Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Livmodertransplantationer föreslås bli en del av vårdutbudet

Nyhet: 2015-10-26

Forskare vid Göteborgs universitet har i samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset utvecklat en helt ny metod där kvinnor som saknar en livmoder kan föda barn med en transplanterad livmoder. Nu föreslår sjukhusstyrelsen att behandlingen ska bli en del i vårdutbudet. Det slutgiltiga beslutet förväntas tas i höst.

Forskningsprojektet om livmodertransplantationer har pågått vid Göteborgs universitet sedan 1999. Efter mer än tio års förberedelser har nio kvinnor transplanterats, och forskarteamet är ensamma i världen om att ha genomfört livmodertransplantationer med lyckat resultat.

– Nio utförda transplantationer har resulterat i att fyra friska barn fötts. Detta tack vare ett framgångsrikt forskningsprojekt, lett av professor Mats Brännström, och ett bra samarbete mellan sjukhuset och Sahlgrenska akademin vid Göteborgs Universitet, säger Lars Grip, FoUU-direktör vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Enda tillåtna alternativet

Behandlingen, kombinerad med assisterad befruktning, är idag det enda alternativet för de kvinnor som är barnlösa till följd av livmoderinfertilitet. Det behandlingsalternativ som finns är surrogatmödraskap som inte är tillåtet i Sverige.

Sjukhusstyrelsen har nu enats om att föreslå Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, HSS, att livmodertransplantation kan utgöra ett alternativ till assisterad befruktning och ingå i det allmänna vårdutbudet. Det innebär att livmodertransplantation ska kunna erbjudas vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset till patienter från Västra Götalandsregionen och från andra delar av landet, såväl som från andra länder.

Stor internationell efterfrågan

– Idag finns en stor efterfrågan på den nya behandlingen och vi har bevisat att det finns den kompetens och kapacitet inom sjukhuset som behövs för utföra livmodertransplantationer, säger Lars Grip och tillägger:

– Men vi får inte glömma att det är en komplicerad behandling. Den väcker även etiska frågor, exempelvis om förhållandet mellan medicinska risker och patientnytta, samt om vilka resurser som kan ställas till förfogande för behandlingen i relation till annan verksamhet vid sjukhuset.

Inväntar politiskt beslut

I vilken skala sjukhuset i framtiden kan erbjuda denna behandling beror på ett flertal faktorer. Ett sådant exempel är efterfrågan på övriga behandlingar som konkurrerar om samma resurser – det handlar helt enkelt om att göra medicinska prioriteringar, vilket sker för alla diagnoser och behandlingsformer. En annan faktor är att nyttan och kostnaden kommer att värderas och ställas mot sjukhusets övriga vårdutbud inom ramen för sjukhusets budget.

– Rent medicinskt kan vi ta emot patienter redan nu. För att det ska bli verklighet krävs dock ett politiskt beslut. Nu får vi låta vi den politiska processen ha sin gång, säger Lars Grip.

Läs mer om forskningsprojektet här: http://sahlgrenska.gu.se/forskning/uterus

Kontakt: Sahlgrenska Universitetssjukhusets presstjänst, 031-342 9600

Foto: Livmodertransplantation utförs av forskarteamet. Foto: Lennart Wiman
 

AV:

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2015-08-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?