Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kristell Le Gal Beneroso och Jennifer Park får Assar Gabrielssons pris

Nyhet: 2020-05-13

Nu är det klart vilka två forskare som får Assar Gabrielssons pris, som ges för utomordentlig avhandling inom cancerområdet vid Göteborgs universitet. Priset för basvetenskaplig forskning ges till Kristell Le Gal Beneroso, och priset för klinisk forskning går till Jennifer Park. Priset ger dem ett forskningsbidrag på 100 000 kronor vardera.

Assar Gabrielssons pris delas ut för utmärkt avhandling i cancerforskning. Avhandlingen ska vara framlagd vid Göteborgs universitet, och baserad på forskning genomförd inom Västra Götalandsregionen. Det får inte ha gått mer än tre år sedan avhandlingen försvarades. Priset har delats ut sedan 2005, och ges sedan 2016 till två mottagare.

Negativ effekt av antioxidanter
Kristell Le Gal Beneroso gjorde sitt avhandlingsarbete i den forskargrupp i Göteborg där tidigare studier visat att spridningen av lungcancer kan accelerera vid tillskott av vissa antioxidanter. Kristell Le Gal Benerosos avhandling, som hon försvarade våren 2018, gav ytterligare bevis för att tillskott av vissa antioxidanter ökar tumörtillväxten, och hon var försteförfattare i den studie som visade att tillskott av antioxidanter också kan accelerera den svåra hudcancerformen malignt melanom.

Professor Eva Forsell-Aronsson, verkställande ledamot i Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond konstaterar att fynden är paradigmskiftande:

– Studierna ger en mekanistisk förklaringsmodell till kliniska studier som visat negativa effekter av antioxidanter och kan i förlängningen erbjuda mer initierade rekommendationer om hälsotillskott till stora patientgrupper, säger hon.

Officiell rekommendation

– Att få denna utmärkelse betyder mycket för mig och det gör mig uppenbarligen mycket glad. Att veta att forskningen anses värd att få stöd av en expertpanel uppmuntrar mig att fortsätta. I praktiken kommer priset att säkerställa finansieringen av viktiga experiment, säger Kristell Le Gal Beneroso själv, som är stolt över att hon med sin avhandling kunnat bidra till ett paradigmskifte inom områdena cancer och redoxbiologi:

– Jag föreställde mig aldrig att min forskning skulle leda till att Strålsäkerhetsmyndigheten utfärdade en officiell rekommendation om att vara försiktig med användning av antioxidanttillskott och motivera ytterligare utredning av deras roll i cancer.

Kristell Le Gal Beneroso fortsätter nu som postdoktor i Volkan Sayins grupp på Sahlgrenska Cancer Center, där de bygger upp en translationell plattform för att identifiera metabola sårbarheter i cancer, med målet att kunna skräddarsy cancerbehandling.

Färre komplikationer efter tarmkirurgi
Jennifer Parks avhandling, som hon försvarade i februari förra året, visade att en grupp patienter som opererats för ändtarmscancer vars stomi togs bort tidigt, fick betydligt färre komplikationer jämfört med en grupp som hade kvar stomin i över tolv veckor, vilket är vanligt för patienter som genomgått kolorektal kirurgi.

– Hon har genomfört en kliniskt relevant, väl genomförd studie vars resultat kan få direkta implikationer för klinisk handläggning av patienter med ändtarmscancer. Studierna har även tydlig potential att kunna utvidgas till att omfatta flera sjukdomstillstånd i tjock- och ändtarm med uppenbara vinster för patienterna och sjukvården, säger stiftelsens verkställande ledamot professor Eva Forssell-Aronsson.

En tydlig röd tråd

– Det är en fantastiskt fin ära att få priset. Min avhandling bygger på en randomiserad studie som engagerat många medarbetare och inte minst patienter, så det är väldigt trevligt att den uppmärksammas så här, säger Jennifer Park och fortsätter:

– För mig var det viktigt att avhandlingen skulle ha en tydlig röd tråd rakt igenom och jag tycker själv att det var något jag lyckades ganska bra med.
Jennifer Parks är kirurg inom kolorektal kirurgi på Östra sjukhuset och också postdoktor med inriktning mot kolorektal cancer, främst klinisk forskning. Under året har hon påbörjat nya samarbeten på nationell och internationell nivå för studier som undersöker komplikationer i samband med kirurgi för ändtarmscancer, med målsättning att minska risken för komplikationer och förbättra omhändertagandet av patienter.

– Jag har också ett stort intresse för hälsoekonomiska aspekter inom sjukvården, och tillsammans med uppföljning av patientrapporterad livskvalitet finns det mycket vi kan fortsätta ta reda på. Det är viktigt att våra resurser läggs på vård som både bidrar till ökad överlevnad hos patienter med kolorektal cancer och skapar värde för patienterna, säger Jennifer Park.

Assar Gabrielsson var en av Volvos grundare
I enlighet med hans önskan upprättades en fond för klinisk forskning kring cancersjukdomar. Fonden har funnits sedan 1962. I första hand stöds forskningsprojekt som betraktas som lovande men ännu inte nått den tyngd som ger anslag från centrala fonder. Här kan du läsa mer om Assar Gabrielssons fond

Här kan du läsa Kristell Le Gal Benerosos avhandling Effects of antioxidant supplementation on cancer progression besök även Kristells profilsida

Här kan du läsa Jennifer Parks avhandling Early closure of a temporary ileostomy after rectal resection for cancer besök även Jennifers profilsida

 Artikeln skrevs för och publicerades först på Akademiliv

AV:

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2015-08-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?