Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Göteborg får Sveriges första centrum för inkontinensforskning

Nyhet: 2016-05-20

Nu får Sverige sitt första forskningscentrum för inkontinens. På Sahlgrenska akademin i Göteborg kommer ett hundratal personer inom olika discipliner att vara knutna till det nya centret. Dessutom har man lyckats locka en av världens främsta forskare till en gästprofessur. Under hösten startar de första studierna.

– En halv miljon personer i Sverige lider av urininkontinens i dag. Ändå är det ett av våra mest tabubelagda ämnen, säger Ian Milsom, professor i gynekologi och obstetrik vid Sahlgrenska adademin, Göteborgs universitet, och ansvarig för det nystartade Gothenburg Continence Research Center, GCRC.

I Sverige har var tredje kvinna över 50 år besvärats av urinläckage. Ofta som en följd av skador som uppkommit i samband med en förlossning. Var fjärde man över 40 år har upplevt läckage och var åttonde man får bestående besvär av inkontinens. Orsaken är ofta prostataoperationer, övervikt eller ärftliga faktorer. På äldreboenden är siffran för antalet som lider av inkontinenes så hög som 80 procent.

Inkontinens är ett problem som drabbar en stor del av befolkningen och som kommer att öka i takt med att vi blir äldre och mer överviktiga.

– Med vår forskning vill vi skapa nya sätt att förebygga och hantera inkontinens, förbättra vården och öka livskvaliteten så att människor kan leva sitt liv till fullo. Inte bara de som lever med inkontinens utan även de många anhöriga som hjälper till att vårda, säger Ian Milsom.

Stöd från SCA

Idag finns ett stort intresse för inkontinensfrågor inom såväl akademin som industrin i Västra Götalandsregionen. Det var en av anledningarna till att centret hamnade i just Göteborg. SCA, som är ett ledande globalt hygien- och skogsindustriföretag, har ett av sina innovationscenter i Göteborg och har gått in med ekonomiskt stöd för att göra centret möjligt.

– Vi behöver forskning som är baserad på verkliga behov hos den enskilde individen och inom vården. I dag saknas det vetenskapliga studier kring framför allt behandlingsmetoder vid inkontinens. Där hoppas vi att det nya centret ska kunna bidra med ny kunskap, säger Hans Bergh, Globalt ansvarig för innovationer inom inkontinensområdet på SCA och ansvarig för samarbetet med centret.

Världsnamn som gästprofessor

Till Gothenburg Research Center of Incontinence har man knutit experter från flera olika discipliner inom Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset: urologer, gynekologer, geriatriker, dermatologer, men även hälsoekonomer från Handelshögskolan och materialvetare från Chalmers. Även en av världens främsta forskare inom äldrevård och inkontinens, Adrian Wagg, professor i Health Aging vid University of Alberta i Kanada, knyts till centret.

Studier om riskfaktorer

Redan i höst drar man igång den första studien som man hoppas ska visa varför vissa män som opererats för prostata blir inkontinenta, men inte andra. Parallellt ska det forskas kring vilka övriga riskfaktorer som finns för att drabbas av inkontinens och hur man kan förebygga dem. Man vill också titta på vilka sätt livskvaliteten ökar hos personer som får rätt behandling eller rätt hjälpmedel och vilka de samhälleliga vinsterna blir med en mer effektiv inkontinensvård.

– Om vi kan förhindra att inkontinens uppstår och ge rätt behandling eller rätt skydd, kan fler bo kvar hemma när de blir äldre. Det vet vi inte bara skulle ge ett ökat välbefinnande och livskvalitet hos många drabbade, utan även stora ekonomiska vinster för samhället, säger Ian Milsom.

För ytterligare information:
Ian Milsom, ansvarig för Gothenburg Continence Research Center, GCRC
ian.milsom@obgyn.gu.se
070 537 1602

Bild: Från vänster Hans Bergh, ansvarig för innovationer inom inkontinensområdet på SCA och Ian Milsom, professor i gynekologi och obstetrik vid Sahlgenska akademin och ansvarig för nystartade Gothenburg Continence Research Center, GCRC.

Det här är GCRC

Gothenburg Continence Research Center, GCRC, är en nystartad centrumbildning vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Hit är flera olika discipliner inom medicinska fakulteten, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Handelshögskolan och Chalmers knutna. Centrumet bedriver tvärvetenskaplig forskning inom inkontinens med målet att förbättra vården och livskvaliteten för personer som drabbats av inkontinens. Ett hundratal forskare är knutna till GCRC, vilket finansieras med stöd från SCA.

AV:
031-786 4029

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2015-08-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?