Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

En studie på 377 000 personer från hela världen belyser genernas roll bakom eksem

Nyhet: 2015-10-19

I den största genetiska studien av eksem som hittills har gjorts har en grupp internationella forskare kunnat identifiera 10 tidigare okända genvariationer bakom eksem. Forskarna fann också vissa belägg för genetisk överlappning mellan eksem och andra sjukdomar som inflammatorisk tarmsjukdom. Resultaten publicerades i Nature Genetics den 19 oktober.

Eksem – kliande torr och irriterad hud – drabbar uppskattningsvis ett av fem barn och en av tolv vuxna. Gener spelar en viktig roll när det gäller att avgöra hur sannolikt det är att vi kommer att utveckla eksem, men majoriteten av de gener som orsakar eksem har ännu inte upptäckts.

377 000 deltagare

I den största genetiska studien av eksem som hittills har gjorts har en grupp internationella forskare kombinerat data från 377 000 deltagare i 40 olika forskningsstudier över hela världen.
– Vi fann tio nya genvariationer, vilket gör att vi nu känner till totalt 31 varianter som är relaterade till eksem, säger Bo Jacobsson, professor vid Sahlgrenska akademin, som ingick i den internationella forskargruppen.

Genetisk överlappning

Vad de nya genetiska variationerna har gemensamt är att de alla spelar en roll i regleringen av vårt immunförsvar. Forskarna fann också vissa belägg för genetisk överlappning mellan eksem och andra sjukdomar som inflammatorisk tarmsjukdom.
– Även om de genetiska variationerna som identifierats i denna studie endast utgör en liten del av risken för att utveckla eksem så kan upptäckten ge viktiga insikter i sjukdomsmekanismer, om vi studerar dessa sjukdomar tillsammans. Det skulle kunna leda till att vi kan identifiera nya behandlingar i framtiden, säger Bo Jacobsson.

Hudens immunförsvar

Det är känt sedan tidigare att genetiska faktorer är en viktig del av orsaken till eksem, men det stora antalet deltagare i denna studie har gett forskarna en möjlighet att ”finjustera” förståelsen för den genetiska risken för eksem och få mer information om hur hudens immunförsvar kan löpa amok i samband med eksem.
Först jämfördes en grupp på 21 399 människor från Europa, Afrika, Japan och Latinamerika med en kontrollgrupp på 95 464 personer, i 22 olika studier. Därefter replikerades undersökningen på 18 studier, med sammanlagt 32 059 deltagare respektive 228 628 i kontrollgruppen.


Artikeln Multi-ancestry genome-wide association study of 21,000 cases and 95,000 controls identifies new risk loci for atopic dermatitis publicerades i Nature Genetics online den 19 oktober.

Länk till artikeln

Kontakt:
Bo Jacobsson, professor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
bo.jacobsson@obgyn.gu.se
 

AV: Johanna Hillgren

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2015-08-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?