Drygt 50 miljoner kronor från Cancerfonden

Nyhet: 2015-11-04

Chandrasekhar Kanduri får ett av de större bidragen från Cancerfonden – 1 250 000 kronor till projektet om långa icke-kodande RNA i tumörutveckling och tumörprogression.28 forskare vid Göteborg universitet får totalt strax över 50 miljoner kronor i Cancerfondens senaste utlysning.

Bland de största bidragen från Cancerfonden går till Chandrasekhar Kanduri, professor i medicinsk genetik, särskilt RNA-epigenetik vid avdelningen för medicinsk genetik och klinisk genetik. Han beviljas 1 250 000 kronor per år under tre år. Målet med forskningen är att utveckla nya långa icke-kodande RNA-baserade biomarkörer som kan användas i diagnostiska och prognostiska ändamål.
– Vi använder för närvarande mer än 7000 tumörer från tjugo cancertyper som karaktäriserats som en del av Cancer Genome Atlas (TCGA). I förlängningen skulle vi vilja utveckla dessa RNA-molekyler som läkemedelsmål för behandling av cancer, säger Chandrasekhar Kanduri.

Karin SundfeldtEn annan av forskarna som tar del av forskningsstödet är Karin Sundfeldt, adjungerad professor och överläkare på kvinnokliniken.

– Anslaget från Cancerfonden är en stor ära och ger oss möjlighet att arbeta långsiktigt med vårt forskningsprojekt. Jag hoppas resultatet kan öka överlevnaden hos kvinnor med gynekologisk cancer, säger Karin Sundfeldt.

Karin Sundfeldt får 800 000 kronor per år i tre år för sin forskning om äggstockscancer. Cancer i äggstockarna drabbar ungefär 700 svenska kvinnor om året, och är en av de dödligaste cancerformerna. Orsaken är att sjukdomen ofta inte ger tydliga symtom förrän den spridit sig i bukhålan, och då överlever färre än 30 procent i fem år efter diagnosen. Genom att studera prover från äggstockstumörer vill Karin Sundfeldt ta reda på om det är möjligt att hitta olika markörer i blodet, som kan avslöja cancer. En annan möjlighet skulle kunna vara cellprov från livmodern eller från en cysta i äggstocken, och där hitta spår av en eventuell tumör.

– En bra testmetod skulle i framtiden kunna användas i screeningkontroller av friska kvinnor, liknande cellprovskontroller mot livmoderhalscancer. Genom att hitta äggstockscancern i ett tidigt stadium skulle överlevnaden öka dramatiskt till närmare 90 procent, säger Karin Sundfeldt, som dessutom får finansiering för forskarmånader för kliniskt verksamma av Cancerfonden.

– Forskningen kring nya markörer i blod eller andra kroppsvätskor, som syftar till att utveckla tidig diagnostik, är inne i en mycket dynamisk fas. Det är särskilt glädjande att kunna dela ut anslag till ett sådant projekt inom äggstockscancer, som ofta upptäcks för sent och då inte går att bota, säger Klas Kärre, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.

För komplett lista, se https://res.cloudinary.com/cancerfonden/image/upload/v1446587529/documents/beslut-om-anslag-2015-11-03.pdf

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se