Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Den mest effektiva operationsmetoden vid extrem fetma bör oftast undvikas

Nyhet: 2015-02-06

Gastric bypass är att föredra som behandling för extrem fetma, framför den operationsmetod som kallas duodenal switch, trots att gastric bypass inte är lika effektivt. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin, som baseras på uppföljning fem år efter ingreppen.


Gastric bypass-operation, arkivbild

Resultaten, som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften JAMA Surgery, visar att duodenal switch ger en markant bättre viktminskning, men att metoden innebär hög risk för komplikation.

– Hittills har det inte funnits någon konsensus om vilken kirurgisk procedur som ska rekommenderas för patienter som har BMI över 50 och som lider av extrem fetma, men vår långtidsuppföljning visar att duodenal switch bör användas med försiktighet, säger Torsten Olbers, docent vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och överläkare i kirurgi.

Studien har genomförts i samarbete mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Oslo Universitetssjukhus. 60 patienter med extrem fetma, som i medeltal vägde strax över 160 kilo före operationen, lottades till någon av de två kirurgiska metoderna. Efter fem år hade de patienter som genomgick duodenal switch gått ner i genomsnitt 66 kilo, vilket var 25 kilo mer jämfört med de patienter som opererats med gastric bypass. De hade också fått tydligare förbättring när det gäller både blodfetter och blodsocker.

Men duodenal switch medförde också flera ogynnsamma effekter. Dessa patienter fick oftare magtarmbiverkningar som exempelvis diarré. Flera av de som genomgått en duodenal switch behövde läggas in på sjukhus på grund av näringsbrist, och det fanns också fall där patienter behövde genomgå nya operationer för orsaker relaterade till fetmaoperationen.

– Utifrån våra resultat drar vi slutsatsen att duodenal switch, trots en större viktminskning, bör användas med försiktighet på grund av en relativt hög andel långtidseffekter i jämförelse med gastric bypass, säger Torsten Olbers.

Förbättringarna när det gäller typ 2-diabetes, riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom och upplevd livskvalitet var likvärdiga för de två grupperna.

 

Fakta

Duodenal switch innebär att en stor del av magsäcken opereras bort, och att två separata tarmkanaler skapas av tunntarmen. Efter operationen har kroppen betydligt kortare tid på sig att ta upp näringen ur maten, och allt fett i maten tas inte upp.

Vid gastric bypass kopplas magsäcken bort, och maten passerar i praktiken direkt från matstrupen till tunntarmen. Denna operation ändrar huvudsakligen på signaler som styr hunger och mättnad. I Sverige genomförs varje år omkring 8000 fetmaoperationer, och gastric bypass är den metod som oftast används. Något hundratal patienter varje år opereras dock med duodenal switch.

För mer information

Torsten Olbers
Docent vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

torsten.olbers@gu.se
073 660 1729

Tidskrift: JAMA Surg.
Titel: Five-Year Outcomes After Laparoscopic Gastric Bypass and Laparoscopic Duodenal Switch in Patients With Body Mass Index of 50 to 60: A Randomized Clinical Trial.
Författare: Risstad H, Søvik TT, Engström M, Aasheim ET, Fagerland MW, Olsén MF, Kristinsson JA, le Roux CW, Bøhmer T, Birkeland KI, Mala T, Olbers T.

Kontakta Torsten Olbers för att få en kopia av artikeln.

AV:

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2015-08-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?