121 miljoner från Vetenskapsrådet inom medicin och hälsa

Nyhet: 2015-10-29

Göteborgs universitet får strax över 121 miljoner i bidrag ur Vetenskapsrådets stora utlysning inom medicin och hälsa. Det är en klar förbättring jämfört med förra året, och innebär att Göteborgs universitet ännu en gång får näst mest av alla lärosäten i utlysningen.

121 miljoner utgör 15 procent av hela det belopp som Vetenskapsrådet delar ut inom utlysningen för medicin och hälsa. Det är två procentenheter mer jämfört med förra året, då Göteborg beviljades 13 procent av medlen i utlysningen.

I år placerar sig Göteborgs universitet åter som tvåa på listan över vilka lärosäten som får mest pengar ur utlysningen. Karolinska institutet får 367 miljoner kronor, alltså tre gånger så mycket som tvåan Göteborgs universitet. Uppsala och Lunds universitet är trea respektive fyra på årets lista.
– Det är glädjande att vi är tvåa i Sverige igen och att vi ökar, men jag tycker inte vi ska dra för höga växlar. Utslaget är enligt förväntan, kommenterar Olle Larkö, dekanus vid Sahlgrenska akademin.

Det största projektbidraget, totalt 7 200 000 kronor, går till Ingmar Skoog, professor i psykiatri vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi. Tre unga forskare får också stora bidrag: Emma Börgeson, Elisabet Jerlhag Holm och Malin Johansson. I kategorin alternativa metoder till djurförsök enligt 3R-principen får professor Göran Landberg medel till sitt projekt, om 3D-printade bröstcancermodeller som ersättning för djurförsök.

I årets stora utlysning inom medicin och hälsa ingick projektbidrag, projektbidrag unga forskare, projektbidrag alternativa metoder till djurförsök enligt 3R-principen, samt bidrag till anställning som forskare på halvtid i klinisk miljö.

Hela listan

Observera att endast besked via ett personligt konto i Prisma är garanti för beviljat bidrag.

Jan Boren
Lipidansamling i lever och hjärta leder till kardiovaskulär sjukdom och försämrad hjärtfunktion

Mats Brännström
Behandling av livmodersinfertilitet - uterustransplantation och bioengineered uterus

Emma Börgeson – Unga forskare
Lipoxiner: ett nytt sätt att främja metabol hälsa i obesa patienter

Hans Carlsten
Östrogen - immunmodulation vid reumatisk sjukdom och osteoporos

Claes Dahlgren
Reglering av naturlig immunitet och inflammation med hjälp av receptorligander som aktiverar eller hämmar neutrofilfunktion

Elias Eriksson
Selektiva serotoninåterupptagshämmare: gåtor och kontroverser

Huamei Forsman
Formylpeptidreceptorers funktion och bas för utveckling av antiinflammatoriska läkemedel

Henrik Hagberg
Perinatal hjärnskada

Eva Haglind
Minimalinvasiv kirurgisk teknik vid behandling av prostatacancer och perforerad kolon-divertikulit

Suchitra Holgersson
Native extracellulär matrix som scaffolds för tissue-engineering av bukspottkörteln med mänskliga stamceller

Jonas Ivarsson
Förbättrad vård i hybridsalen

Bo Jacobsson
Genetiska och epidemiologiska studier av graviditetslängd

John-Olov Jansson
Glukagon-lik peptid-1 (GLP-1) minskar fettmassa via immunmodulerarna interleukin-6 (IL-6) och IL-1 i hjärnan - hur och var?

Elisabet Jerlhag Holm – Unga forskare
Mag- tarmhormoners betydelse för beroendesjukdomar

Sverker Jern
Epigenetisk reglering av kärlväggens tromboprotektiva mekanism - Ny behandlingstarget