• Göteborgsforskare får mångmiljonbelopp från EU

[2019-09-11] Forskare vid Sahlgrenska akademin får mångmiljonbelopp genom medverkan i inte mindre än sex stora EU-anslag, i den senaste utdelningen inom ramprogrammet Horisont 2020 och utmaningsområde Hälsa. Totalt hamnar cirka 42 miljoner till Göteborg, i forskargrupper ledda av Henrik Hagberg, Ali Harandi, Anders Lindahl, Kerstin Persson Waye och Magnus Simrén.

• Professor Peter Thomsen tilldelas Erna Ebelings pris 2019

[2019-09-02] Nu har Svenska Läkaresällskapet (SLS) offentliggjort att Peter Thomsen, professor vid avdelningen för biomaterialvetenskap, är årets mottagare av Erna Ebelings pris 2019. Han får det för framstående forskning inom området biomaterial.

• Sämre tal vid fem år hos utlandsadopterade med spalt

[2019-09-02] Gruppen internationellt adopterade barn med läpp-käk-gomspalt har sämre tal vid fem års ålder än motsvarande barn födda i Sverige, visar en studie. Att de adopterade barnen också behövde mer omfattande kirurgi kan vara en följd av att insatserna påbörjades senare i livet.

• Centrum för perinatal medicin & hälsa får ny webbplats

[2019-08-23] Centrum för perinatal medicin & hälsa även kallat PROMISE - Perinatal Research Obstetric Maternal Infant Studies Empowers, har som övergripande målet att förbättra vården för gravida kvinnor och barn och därigenom minska spädbarnsdödlighet, sjuklighet, förbättra hälsa, livskvalitet och deltagande i samhället.

• SSMF-stipendier till tre unga forskare

[2019-08-15] Svenska sällskapet för medicinsk forskning har delat ut 26 postdoktorala stipendier till unga forskare. Tre gick till forskare vid Göteborgs universitet.

• Ny grundläggande förståelse för hur lungcancer sprids

[2019-06-28] Lungcancerceller använder sig av antioxidanter, kroppsegna eller från kosten, för att öka upptag och användning av socker och därmed sprida sig i kroppen. Det visar svenska och amerikanska forskare i två studier, som öppnar för nya strategier att behandla lungcancer.

• Ny test förbättrar diagnostiken av äggstockscancer

[2019-06-26] Majoriteten av de kvinnor som opereras på misstanke om äggstockscancer visar sig vara helt friska eller ha godartade äggstocksförändringar. Nu har svenska forskare utvecklat en metod som ger bättre träffsäkerhet i diagnoserna.

• Komplexa samspel i genetiken bakom barns födelsevikt

[2019-06-26] Ett barns födelsevikt styrs av både mammans och barnets genetik, och samspelet däremellan kan vara påfallande raffinerat. Det framgår av den hittills största studien i sitt slag, med drygt 200 internationella forskare involverade.

• Första födseln efter robotassisterad livmodertransplantation

[2019-04-11] En pojke på 48 centimeter och 2900 gram - nu är det första barnet fött efter teknikskiftet inom den världsledande forskningen om livmodertransplantationer i Göteborg. Förlossningen med planerat kejsarsnitt skedde på måndagen den 8 april, och hela familjen mår bra.

• 30 procent färre dödsfall i prostatacancer vid PSA-screening

[2019-01-22] Dödsfallen i prostatacancer minskar med cirka 30 procent vid PSA-screening, visar forskning baserad på uppgifter om 20 000 män som följts under drygt två decennier. Männens första uppmätta PSA-värde visade sig ha stor betydelse för att förutse framtida cancerrisk.