• Nationell studie om covid-19 och graviditet

[2020-05-28] Hur påverkas graviditet och fosterutveckling av covid-19, och vad händer med hälsan hos mamma och barn efter förlossningen? Det är frågor som står i fokus för en nationell studie som nu inleds i Göteborg. En majoritet av landets förlossningskliniker omfattas.

• Utlysning - stipendium för utbildning på grundnivå (GU 2020/1533)

[2020-05-25] Avdelningen för pediatrik, institutionen för kliniska vetenskaper, utlyser härmed ett stipendium på grundnivå inom translationell barncancerforskning med inriktning på cirkulerande DNA i urin hos barn med leukemi.

• Utlysning - stipendium för utbildning på grundnivå ( dnr GU 2020/1532)

[2020-05-25] Avdelningen för pediatrik, institutionen för kliniska vetenskaper, utlyser härmed ett stipendium på grundnivå inom translationell barncancerforskning med inriktning på cirkulerande DNA i blod och benmärg hos barn med leukemi.

• Kristell Le Gal Beneroso och Jennifer Park får Assar Gabrielssons pris

[2020-05-13] Nu är det klart vilka två forskare som får Assar Gabrielssons pris, som ges för utomordentlig avhandling inom cancerområdet vid Göteborgs universitet. Priset för basvetenskaplig forskning ges till Kristell Le Gal Beneroso, och priset för klinisk forskning går till Jennifer Park. Priset ger dem ett forskningsbidrag på 100 000 kronor vardera.

• Tankestyrda armproteser med känsel en del av vardagen

[2020-05-03] Amputerade patienter upplever för första gången konstgjord känsel i tankestyrda armproteser som de använder till vardags. Tre svenskar har sedan flera år en sådan protes - som innehåller ett av världens mest integrerade gränssnitt mellan människa och maskin. Nu visar en studie att proteserna fungerar på ett naturligt sätt i patienternas dagliga liv.

• Utlysning - stipendium för utbildning på grundnivå

[2020-04-27] Avdelningen för kirurgi, institutionen för kliniska vetenskaper, utlyser härmed ett stipendium på grundnivå inom projektet "Fine-tuning redox biology to target lung cancer cells".

• Enkel fråga kan leda till bot mot äldres yrsel och obalans

[2020-04-06] Blir du yr när du lägger dig eller vänder dig i sängen? Det är en enkel fråga som effektivt identifierar om en person lider av godartad och botbar lägesyrsel, så kallad kristallsjuka, visar en avhandling vid Göteborgs universitet.

• "Fältsjukhusen som försvann" och uppstod igen

[2020-04-02] Med hänsyn till Corona-krisen och Sveriges upprustning av fältsjukhusen eller så kallade sjukhuskompani, har vår forskare vid Kunskapscentrum Katastrofmedicin Väst Magnus Blimark blivit flitigt intervjuad i media. Han får även frågor kopplade till svensk krisberedskap.

• Rolf Heckemann tar plats på IVA:s 100-lista

[2020-03-11] När Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins (IVA) nyligen presenterade sin 100-lista för år 2020 tar Rolf Heckemann en av platserna. Hans forskningsprojekt handlar om kvantifiering av förändringar i hjärnan baserat på maskininlärning. Listan lyfter fram aktuell forskning med stor potential att skapa nytta inom överskådlig tid.

• Första svenska transplantationen av livmoder från avliden donator

[2020-02-17] Det svenska teamet bakom forskningen kring livmodertransplantationer har för första gången genomfört en transplantation med livmoder från avliden donator. Ingreppet skedde utan komplikationer och mottagaren mår bra.

Har du information som du vill ha med på denna sidan?

Kontakta Webbredaktören

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2020-04-02