• SSMF-stipendier till tre unga forskare

[2019-08-15] Svenska sällskapet för medicinsk forskning har delat ut 26 postdoktorala stipendier till unga forskare. Tre gick till forskare vid Göteborgs universitet.

• Ny grundläggande förståelse för hur lungcancer sprids

[2019-06-28] Lungcancerceller använder sig av antioxidanter, kroppsegna eller från kosten, för att öka upptag och användning av socker och därmed sprida sig i kroppen. Det visar svenska och amerikanska forskare i två studier, som öppnar för nya strategier att behandla lungcancer.

• Ny test förbättrar diagnostiken av äggstockscancer

[2019-06-26] Majoriteten av de kvinnor som opereras på misstanke om äggstockscancer visar sig vara helt friska eller ha godartade äggstocksförändringar. Nu har svenska forskare utvecklat en metod som ger bättre träffsäkerhet i diagnoserna.

• Komplexa samspel i genetiken bakom barns födelsevikt

[2019-06-26] Ett barns födelsevikt styrs av både mammans och barnets genetik, och samspelet däremellan kan vara påfallande raffinerat. Det framgår av den hittills största studien i sitt slag, med drygt 200 internationella forskare involverade.

• Första födseln efter robotassisterad livmodertransplantation

[2019-04-11] En pojke på 48 centimeter och 2900 gram - nu är det första barnet fött efter teknikskiftet inom den världsledande forskningen om livmodertransplantationer i Göteborg. Förlossningen med planerat kejsarsnitt skedde på måndagen den 8 april, och hela familjen mår bra.

• 30 procent färre dödsfall i prostatacancer vid PSA-screening

[2019-01-22] Dödsfallen i prostatacancer minskar med cirka 30 procent vid PSA-screening, visar forskning baserad på uppgifter om 20 000 män som följts under drygt två decennier. Männens första uppmätta PSA-värde visade sig ha stor betydelse för att förutse framtida cancerrisk.

• Första graviditeten efter livmodertransplantation med robotkirurgi

[2019-01-22] Den uppmärksammade forskningen kring livmodertransplantationer i Göteborg sker numera med stöd av robotassisterad titthålskirurgi, en förändring som gjort ingreppen på donatorerna betydligt lindrigare. Efter teknikskiftet är en första kvinna nu gravid.

• Nya kunskaper om hur barn växer under puberteten

[2018-11-28] Barns spurttillväxt under puberteten betraktas ofta som en joker när deras längd ska följas och förutsägas. Men med nya rön och metoder går det att få en bättre bild av hur barn och ungdomar växer, framför allt under puberteten.

• Nya kunskaper om hur barn växer under puberteten

• Barn med fetma kan få bra hjälp inom primärvården

[2018-11-15] Barn som behandlas för fetma inom primärvård eller öppenvård har relativt goda chanser att stävja viktproblem även på några års sikt, visar en studie publicerad i Acta Paediatrica.