• "Fältsjukhusen som försvann" och uppstod igen

[2020-04-02] Med hänsyn till Corona-krisen och Sveriges upprustning av fältsjukhusen eller så kallade sjukhuskompani, har vår forskare vid Kunskapscentrum Katastrofmedicin Väst Magnus Blimark blivit flitigt intervjuad i media. Han får även frågor kopplade till svensk krisberedskap.

• Rolf Heckemann tar plats på IVA:s 100-lista

[2020-03-11] När Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins (IVA) nyligen presenterade sin 100-lista för år 2020 tar Rolf Heckemann en av platserna. Hans forskningsprojekt handlar om kvantifiering av förändringar i hjärnan baserat på maskininlärning. Listan lyfter fram aktuell forskning med stor potential att skapa nytta inom överskådlig tid.

• Första svenska transplantationen av livmoder från avliden donator

[2020-02-17] Det svenska teamet bakom forskningen kring livmodertransplantationer har för första gången genomfört en transplantation med livmoder från avliden donator. Ingreppet skedde utan komplikationer och mottagaren mår bra.

• En podcast om att bygga upp mänsklig vävnad med hjälp av 3D-bioprinter

[2020-02-06] Kan man printa broskceller så att de bildar en bit brosk som kan användas för att återbygga till exempel ett öra? Ja, det ser lovande ut, menar Lars Kölby, som är professor i plastikkirurgi vid Sahlgrenska akademin.

• Rapport om pappors drickande och skador på barn

[2020-02-05] Även blivande pappors alkoholvanor står i fokus i en rapport om alkohol, graviditet och spädbarns hälsa som nu väcker uppmärksamhet på flera håll, bland annat via media och i ett seminarium i riksdagen. Här kan du ta del av rapporten i sin helhet.

• Syrgasbehandling i tryckkammare kan lindra biverkningarna efter strålning mot buken

[2020-01-30] Cancer blir en allt vanligare diagnos, samtidigt har forskningen gjort att överlevnaden efter den första cancerdiagnosen blir allt längre. För många tumörtyper är strålbehandling en effektiv behandlingsform, men den kan också orsaka både akuta och sena bieffekter hos vissa patienter. Forskning har visat att syrgasbehandling i tryckkammare kan ge lindring.

• Avancerad djurmodell kan förutspå behandlingseffekter vid immunterapi

[2020-01-15] För många patienter med spridd malignt melanom gör immunterapi ofta underverk, men för en del patienter biter den nya behandlingen inte alls på tumörerna. En ny studie från Sahlgrenska akademin visar att en avancerad djurmodell, där möss blir bärare av patienters tumörer, kan användas för att i förväg veta vilka tumörer som kommer svara på behandlingen

• Svenska Läkaresällskapet har utsett Pernilla Dahm-Kähler till årets Lennanderföreläsare i kirurgi.

[2020-01-13] Svenska Läkaresällskapet har utsett docent och överläkare Pernilla Dahm-Kähler vid Sahlgrenska Akademin och Sahlgrenska universitetssjukhuset till 2020 års Lennanderföreläsare i kirurgi.

• Stort anslag beviljat för projekt om unga vuxna som drabbas av cancer

[2020-01-07] Projektet minKod Cancervård på ungas villkor beviljas medel av Vinnova

• Lars Börjesson är ny professor i kirurgi

[2019-12-18] Lars Börjesson som utsetts till professor i kirurgi, i kombination med en tjänst som överläkare med inriktning mot kolorektalkirurgi. Han forskar om kirurgisk behandling av ulcerös kolit och andra inflammatoriska tarmsjukdomar, där olika former av rekonstruktiv kirurgi kan hjälpa patienter, men även medföra mångfacetterad problematik.