• Ola Rolfson utsedd till professor i ortopedi

[2019-11-07] Ola Rolfson har utnämnts till professor i ortopedi vid institutionen för kliniska vetenskaper, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

• ALF - medel till 6 forskare vid institutionen för kliniska vetenskaper

[2019-11-04] När ALF-medel för klinisk behandlingsforskning 2020-2022, samt ALF-projektmedel 2020 offentliggjordes nyligen, tilldelades 6 forskare vid institutionen för kliniska vetenskaper sammanlagt drygt 3,2 miljoner kronor.

• Tre från vår institutionen får VR-bidrag inom Medicin och hälsa

[2019-10-25] Nu har Vetenskapsrådet offentliggjorde sina beslut om vilka ansökningar som beviljats bidrag inom Medicin och hälsa 2019. Tre forskare vid vår institution får totalt 18,6 miljoner kronor för att forska kring bland annat svår syrebrist hos för tidigt födda, genetik och graviditetslängd, samt cellterapi mot melanom

• Syrgas i tryckkammare ger lindring efter strålbehandling

[2019-10-15] Syrgasbehandling i tryckkammare kan lindra självskattade symptom och biverkningar efter strålbehandling mot cancer i bäckenregionen, visar en studie. Efter 30-40 pass i kammaren upplevde många att både blödningar, läckage och smärtor dämpats.

• Nya fynd öppnar för ökat antal hjärtdonationer

[2019-09-24] Vart fjärde hjärta som undersöks för eventuell donation riskerar att väljas bort på grund av stressutlöst hjärtsvikt, ett tillstånd som enligt ny forskning saknar betydelse för utfallet av en transplantation. Resultaten öppnar för uppemot 30 procent fler hjärttransplantationer.

• Roller och ansvar i krig och fred lyftes på nationellt katastrofmedicinskt möte

[2019-09-23] I mitten på september hölls ett nationellt katastrofmedicinskt möte i Linköping. Det var Socialstyrelsens olika kunskapscentra i katastrofmedicin som träffades för att se över nuläget och inventera utmaningar och möjligheter till samverkan mellan Socialstyrelsen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, MSB, och Försvarsmakten.

• Göteborgsforskare får mångmiljonbelopp från EU

[2019-09-11] Forskare vid Sahlgrenska akademin får mångmiljonbelopp genom medverkan i inte mindre än sex stora EU-anslag, i den senaste utdelningen inom ramprogrammet Horisont 2020 och utmaningsområde Hälsa. Totalt hamnar cirka 42 miljoner till Göteborg, i forskargrupper ledda av Henrik Hagberg, Ali Harandi, Anders Lindahl, Kerstin Persson Waye och Magnus Simrén.

• Professor Peter Thomsen tilldelas Erna Ebelings pris 2019

[2019-09-02] Nu har Svenska Läkaresällskapet (SLS) offentliggjort att Peter Thomsen, professor vid avdelningen för biomaterialvetenskap, är årets mottagare av Erna Ebelings pris 2019. Han får det för framstående forskning inom området biomaterial.

• Sämre tal vid fem år hos utlandsadopterade med spalt

[2019-09-02] Gruppen internationellt adopterade barn med läpp-käk-gomspalt har sämre tal vid fem års ålder än motsvarande barn födda i Sverige, visar en studie. Att de adopterade barnen också behövde mer omfattande kirurgi kan vara en följd av att insatserna påbörjades senare i livet.

• Centrum för perinatal medicin & hälsa får ny webbplats

[2019-08-23] Centrum för perinatal medicin & hälsa även kallat PROMISE - Perinatal Research Obstetric Maternal Infant Studies Empowers, har som övergripande målet att förbättra vården för gravida kvinnor och barn och därigenom minska spädbarnsdödlighet, sjuklighet, förbättra hälsa, livskvalitet och deltagande i samhället.