Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Samverkan

 


Sahlgrenska akademin har klinisk examination av nyanlända läkare

SAMVERKAN: Den första strukturerade kliniska examinationen för nyanlända läkare, OSCE, genomfördes nyligen på Medicinareberget. Sahlgrenska akademin ger examinationen i samarbete med Umeå universitet, som ansvarar för Socialstyrelsens snabbspår för nyanlända läkare.

Lars Börjesson som har stor erfarenhet av kliniska examinationer, samordnar Sahlgrenska akademins medverkan i Socialstyrelsens snabbspår, med administrativt stöd av Jennie Bengtsson, som är studiehandläggare på institutionen för kliniska vetenskaper. Läs mer i Akademiliv om examinationen. Läs mer om kursen här
Foto Elin Lindström Claessen


Kliniska vetenskaper välrepresenterade på Forskningensdag 2017

FORSKNING OCH VERKLIGHET: Det blev en välmatad och välbesökt gemensam dag för Sahlgrenska sjukhuset och Sahlgrenska akademin. Många av institutionens  forskare fanns bland de vältaliga föreläsarna.

Kirurgi effektivt mot fetma, under detta tema pratade bland annat docent Kajsa Sjöholm om de många goda nyheter som har sitt ursprung i SOS-studien. Jovanna Dahlgren, professor i barnendokrinolog, berättade om AMOS-studien och de postiva effekterna efter fetmaoperationer på barn. Kirurgen Torsten Olbers, tog bland annat upp forskningen kring mekanismer som signalerar från fettväven, inre organ och mag-tarmsystemet och som kommunicerar med hjärnan och styr vårt beteendet.

Blodförgiftning vanligare hos förtidigt födda barn. Anders Elfvin, överläkare och docent i neonatologi, var en av fyra forskare som fått högre kliniska forskartjänster i år. Han redogjorde för sitt forskningsfält Nekrotiserande enterokolit, NEC, en allvarlig sepsis hos för tidigt födda barn. Forskningen syftar till att identifiera mönster i den tidiga bakteriefloran som bidrar till insjuknandet.

Livmodertransplantationer var dagens sista seminarium. Här har Sahlgrenska en världsledande roll inom både forskning och klinik. Professor Mats Brännström och psykologen Stina Järvholm tog oss med på en spännande resa från start till litet välmående barn. För närvarande har sex friska barn fötts och fler barn är att vänta.

Även andra av våra forskare pratade om bland annat de nya och uppmärksammade rönen kring vikten av motion inför, under och efter cancerbehandling.
Läs mer i artikeln i Akademiliv.se


Ovanliga diagnoser i topp på Socialstyrelsens webbplats

Socialstyrelsens webbNYHET: Intresset för ovanliga diagnoser   är stort. Nyligen framtagen statistik visar att kunskapsdatabasen om ovanliga diagnoser ligger i den absoluta toppen när det gäller antal besökare på Socialstyrelsens webbplats. Tillsammans med området riktlinjer var ovanliga diagnoser det mest besökta området under 2016. Kunskapsdatabasens besökssiffror har stadigt ökat de senaste åren och uppgick förra året till 1 486 500. Läs hela notisen


Nyanlända läkare nöjda med kursen

UTBILDNING: Den 9 december var sista kursdagen på introduktionsutbildningen för nyanlända läkare med utbildning utanför EU/ESS. Åse Johnsson, kursansvarig, är nöjd med kursresultatet och med alla goda krafter som kommit från kollegerna vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Nu väntar två olika kunskapsprov i Umeå och sedan praktiktjänstgöring innan de kan få svenska läkarlegitimation. Läs hela artikeln.


Stor entusiasm på kursen för nyanlända läkare

UTBILDNING i SAMVERKAN:Det har nu gått en dryg vecka sedan 20 utländska läkare startade på introduktionskursen för nyanlända läkare med utbildning utanför EU/EES.

- Ett fantastiskt engagemang från ett stort antal lärare från Sahlgrenska Akademin och Sahlgrenska universitetssjukhuset har möjliggjort kursen, säger överläkaren och universitetslektorn Åse A Johnsson. Hon har ett samordnande ansvar för kursen och tillhör avdelningen för radiologi vid Sahlgrenska Akademin. Läs hela nyheten


Nytt avtal mellan Göteborgs universitet och Socialstyrelsen

NYHET:Informationscentrum för ovanliga diagnoser vid Sahlgrenska akademin har fått förnyat förtroende som nationellt centrum för information om ovanliga sjukdomar. Samarbetet mellan Socialstyrelsen och Göteborgs universitet som har pågått sedan 2002 är nu förlängt till och med 2019. Läs hela pressmeddelandet


Ny kurs och kunskapsprov för nyanlända läkare

UTBILDNING: En introduktionsutbildning på 10 veckor för nyanlända läkare utbildade utanför EU/EES startar i höst. Samordnande ansvar har Åse Johnsson universitetslektor avdelningen för radiologi och utbildningshandläggare är Jennie Bengtsson. Nytt kunskapsprov har Socialstyrelsen i samarbete med Umeå Universitet utformat. Även här är institution engagerad tack vare Lars Börjesson universitetslektor, adjungerad.


Sveriges första inkontinensforskning GCRC startar nya studier till hösten

SAMVERKAN:Nu får Sverige sitt första forskningscentrum för inkontinens Gothenburg Continence Research Center GCRC. På Sahlgrenska akademin i Göteborg kommer ett hundratal personer inom olika discipliner att vara knutna till det nya centret. Dessutom har man lyckats locka en av världens främsta forskare till en gästprofessur. Under hösten startar de första studierna.

– Vi behöver forskning som är baserad på verkliga behov hos den enskilde individen och inom vården. I dag saknas det vetenskapliga studier kring framför allt behandlingsmetoder vid inkontinens. Där hoppas vi att det nya centret ska kunna bidra med ny kunskap, säger Hans Bergh, Globalt ansvarig för innovationer inom inkontinensområdet på SCA och ansvarig för samarbetet med centret. Här till vänster i bild, med vår prefekt Ian Milsom som är ansvarig för det nystartade centret. Läs mer på AkademiLiv


Ta chansen att samarbeta med MSD

SAMVERKAN. Samarbetet mellan Sahlgrenska akademin, Västra Götalandsregionen och hälso- och sjukvårdsföretaget MSD börjar nu få mer konkreta former. Vid det första styrgruppsmötet stod det klart att många av våra forskare kan bli involverade i samarbetet med det globala företaget. Våra representanter är Maria Anvret, professor och ledningens seniora rådgivare inom samverkan, samt Henrik Hagberg, professor här vid institutionen för kliniska vetenskaper.

– Det blev tydligt att alla tre parter har gemensamma intressen inom en rad breda områden som öppnar för många forskare inom Sahlgrenska akademin att inleda samarbete med MSD, säger Henrik Hagberg.

Samfinansieringen av de gemensamma projekten kommer att diskuteras inom styrgruppen. Så har du ett projekt du vill lyfta fram, som kan vara aktuellt för samarbete, kontakta Henrik Hagberg på telefon 0705-505773. Läs mer och se övriga kontakter på AkademiLiv
Foto: Johan Wingborg/GU.


GU får nytt centrum för inkontinensforskning

SAMVERKAN: Med stöd från SCA etableras nu ett nytt forskningscenter vid Göteborgs universitet. Gothenburg Continence Research Center, GCRC blir tvärvetenskapligt och kommer samla forskare inom bland annat gynekologi, materialvetenskap, hälsoekonomi och vårdvetenskap.

- I och med stödet från SCA kommer vi kunna knyta framstående forskare från hela världen inom detta fält till det nya centret, och med tanke på den kommande världskongressen i Göteborg 2019 inom just inkontinens, kunde bildandet av GCRC inte kommit lägligare, säger Ian Milsom. Läs mer om GCRG i Akademiliv


Göteborg blir värd för internationell storkonferens kring inkontinens

SAMVERKAN: The International Continence Society ICS lockar årligen över 3000 delegater från världens alla hörn till en unik tvärvetenskaplig konferens kring inkontinens. I stor konkurrens med Paris och Glasgow tog Göteborg nu hem mötet för 2019.

Ian Milsom, professor i gynekologi och obstetrik, samt prefekt för vår institution är en av dem som kämpat hårt för att få hit mötet, han blir nu mötesordförande.


- Detta känns enormt roligt. En bidragande orsak kan säkert vara att Sverige har en lång vetenskaplig tradition inom inkontinensforskning och många av våra framstående forskare har varit engagerad i ICS och dess viktiga arbete. Så är vi också en fantastisk mötesstad, säger han.

För mer information, se här den vinnande videon och dokument på ICS’s webbsajt och läs artikeln på avd för obstretrik och gynekologi

Se även GPs artikel "Göteborg i centrum för urinläckage 

 


Japanska och svenska strålskyddsforskare möts och delar erfarenheter

SAMVERKAN: Den 1-2 september är det workshop på avdelningen för Radiofysik på Göteborgs universitet. Det är en grupp japanska och svenska forskare inom radiofysik som delar med sig av sina erfarenheter kring katastrofen 2011 i Fukushima och 1986 i Tjernobyl.

Det är bland annat Eva Forssell-Aronsson professor i radiofysik på GU, som kommer leda workshopen. Hon har själv besökt det drabbade området i Japan 2011. Man kommer prata om hur naturen, skogsmarker, havet och jordbruken påverkats. Se Joint Japan Sweden Radioecology workshop här.


FDA godkänner Brånemarks teknologi

SAMVERKAN: Det amerikanska Läkemedelsverket, FDA, har godkänt den unika och svenskutvecklade teknologin som gör det möjligt att skelettförankra proteser.

Detta innebär att patienter i USA, som tvingats amputera en arm eller ett ben pga cancer eller en olycka, snart kan få benförankrade och hjärnstyrda proteser inopererade.

Tekniken har utvecklats av Rickard Brånemark överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och forskare vid Sahlgrenska akademin i samverkan med Chalmersforskaren Max Ortiz Catalan, som är huvudansvarig för tankestyrningstekniken samt det svenska företaget Integreum.  Rikard Brånemark är just nu gästprofessor på University of California, San Francisico UCSF i USA.

Läs mer i GöteborgsPostens artikel 31/8 , FDA authorizes use of prosthesis for rehabilitation of above-the-knee amputations och Lyssna till Max Ortiz Catalans presentation på TEDx 2014.

Så här kan en operation gå till (Sahlgrenska Univesitetssjukhuset informerar)


En växande databas för ovanliga diagnoser


SAMVERKAN: Nu finns det över 300 diagnoser beskrivna i Socialstyrelsens kunskapsdatabas om ovanliga sjukdomar. För produktionen står Informationscentrum för ovanliga diagnoser vid institutionen för kliniska vetenskaper.
Läs mer  i Akadmiliv

 


 

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2017-01-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?