Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Oskadliggöra men inte döda bakterier - ny lösning på antibiotika resistens?

Att bryta bakteriernas förmåga att kommunicera med varandra kan bli lösningen på dagens dilemma med resistenta bakterier


Margarita Trobos är forskare på avdelningen för biomaterial vid institutionen för kliniska vetenskaper. Hon har precis beviljats ett stort bidrag för ”Industridoktorand 2016” från Stiftelsen för strategisk forskning SSF*. Projektets rubrik är ”Virulenshämmare för behandling av mjukdelsinfektioner”.

Svårläkta sår ett lidande
Svårläkta kroniska sår drabbar allt fler, med personligt lidande och stora samhällskostnader som följd. Såren är särskilt utsatta för svåra infektioner, vilket bidrar till försämrad sårläkning. Bakterier i såret bildar biofilm och kommunicerar med varandra med hjälp av signalsubstanser, vilket styr deras virulens (sjukdomsalstrande förmåga). Biofilmen är viktig för bakteriernas möjlighet att försvara sig mot kroppens immunförsvar och även att motstå behandlingar med antiseptika och antibiotika. Trots att forskare inom mikrobiologi funnit att bakterier kommunicerar med varandra via ett system (”quorum sensing”) som reglerar bakteriernas virulens, så finns inga produkter på marknaden baserade på hämning av deras kommunikationssystem. I detta projekt vill nu Margarita Trobos närmare undersöka hur bakterier, och särskilt de problematiska sårbakteriestammarna Pseudomonas aeruginosa och Staphylococcus aureus, påverkar sårläkning.

- Vi kommer bland annat att undersöka detta både i laboratoriemiljö med hjälp av mänskliga celler, till exempel immun- och hudceller, och i ett senare skede, i djurmodeller för att öka den kliniska relevansen ytterligare innan några tester genomförs på patienter. Slutmålet med projektet är att formulera ett behandlingskoncept som kan användas i modern sjukvård för att läka kroniska sår, eller ännu hellre, för att hindra dess uppkomst, förklarar Margarita Trobos (bilden)

Hon vill ta fram ett koncept som minskar bakteriernas toxicitet, men som inte dödar dem. Fördelen blir att behandlingen inte leder till resistensutveckling, så som det kan ske vid antibiotikabehandling. Dagens sjukvård är i akut behov av sådana alternativ till antibiotika – något som är extra viktigt i dessa tider då det blir allt vanligare med multiresistenta bakterier som vi idag saknar behandling mot.

Partnerskap som gynnar både sårläkning och hållbar utveckling
Avdelningen för biomaterialvetenskap och Mölnlycke Health Care hade för 6–8 år sedan ett lyckat samarbete i ett regionalt VINNOVA-program, vilket utmynnade i en doktorsavhandling.

- Partnerskapet mellan Mölnlycke Health Care, globalt ledande inom sårläkning och vår forskargrupp vid avdelningen för biomaterialvetenskap, internationellt erkänd inom områdena biomaterial, osseointegration och infektionskontroll, skapar ett perfekt partnerskap för att utveckla nya alternativa behandlingar för svårläkta sår och bidrar till en hållbar utveckling för svensk forskning och utveckling inom detta område, säger Margarita Trobos.

Doktoranden som kommer utföra det industriella projektet blir Erik Gerner, han kommer att handledas av Margarita Trobos från Göteborgs Universitet och bihandledas av Sofia Almqvist, gruppchef för antimikrobiella material och koncept på Mölnlycke Health Care.

När kan ett eventuellt behandlingskoncept nå marknaden?
Ett sårläkningskoncept baserat på en aktiv substans och en lämplig substansbärare kommer att presenteras inom det aktuella doktorandprojektet (inom 4 år).

- Forskargruppen har den expertis som krävs, inte bara för att ta fram vetenskapliga data, utan också för att verifiera och tillgängliggöra medicintekniska produkter för patientvård, även om tidsramen för detta är svårt att uppskatta i nuläget, säger Margarita Trobos.

*Om bidraget
”Totalt är det 24 spännande projekt som kommer att bidra till värdefull kunskapsuppbyggnad, nytta för samhället och utökat utbyte mellan akademin och näringslivet får finansiering av SSF. Totalt handlar det om 45 miljoner kronor inom de årliga programmen Strategisk mobilitet och Industridoktorand”, enligt SSF pressmeddelande.

Aktuella länkar för mer information:
Spännande SSF-projekt med näringslivet

AkademiLiv

Textredigering; Susanne Lj Westergren webbredaktör
 

 

Kontaktinformation

Margarita Trobos, Forskare
Epost:margarita.trobos@biomaterials.gu.se
Telefon: 031-786 2963

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2016-07-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://clinsci.gu.se/Forskning+och+personal/forskning/forskningsnyheter/industridoktorand-2016-ssf/
Utskriftsdatum: 2017-12-13