Tre av våra forskare får anslag från Hjärt-Lungfonden

Hjärt-Lungfonden har beslutat att dela ut 14 miljoner kronor till tio forskningsprojekt i Göteborg. Forskningen kan få stor betydelse för de miljontals svenskar som drabbas av sjukdomar i hjärta, kärl eller lungor. Tre av forskare är från kliniska vetenskaper, dessa är professor Sven-Erik Ricksten och forskaren Jonatan Oras båda från avdelningen för anestesiologi och intensivvård, samt docent Mårten Falkenberg, vid avdelningen för radiologi.

Sven-Erik Ricksten - Prevention and treatment of acute kidney injury (AKI) in patients undergoing cardiac surgery or heart transplantation

Avsikten med hans forskningsprojekt, som understöds av hjärtlungfonden, är att identifiera terapier för att förebygga och behandla postoperativ njursvikt.

- Patienter som genomgår ett hjärtkirurgiskt ingrepp eller hjärttransplantation, löper stor risk att utveckla en akut njursvikt i det omedelbara postoperativa förloppet.

Jonatan Oras - Betydelse, möjligheter och behandling vid sekundär Takotsubo

- Vi tror att stressutlöst hjärtsvikt (*Takotsubo kardiomyopai) är vanligt bland patienter som vårdas för kritisk sjukdom. Vi planerar en studie där vi skall undersöka förekomst och betydelse av stressutlöst hjärtsvikt på intensivvårdspatienter. På sikt planerar vi också att undersöka om det är gynnsamt att söva dessa patienter med narkosgas istället för intravenösa läkemedel, något vi sett god effekt av i djurstudier.

Hans tredje delprojekt handlar om den stressutlösta hjärtsvikt som är vanligt hos organdonatorer. Den kommer som en konsekvens av stresspåslaget man ser vid utvecklandet av hjärndöd. Preliminära data visar att var fjärde donator drabbas. Eftersom stressutlöst hjärtsvikt är ett reversibelt tillstånd kan man sannolikt transplantera dessa hjärtan, något man vanligtvis inte gör idag. Utifrån registerdata kommer man att undersöka om det är säkert att transplantera dessa hjärtan.

(*Takotsubo kardiomyopai också kallat "brustet hjärta")

Mårten Falkenberg - Ömsesidigt riskmodifierande effekter av invasiv behandling för hjärtsjukdom och perifer kärlsjukdom. En samkörning av två nationella kvalitetsregister; Swedeheart och Swedvasc.

Han kommer titta på samband och ömsesidiga riskfaktorer för hjärtsjukdom respektive perifer kärlsjukdom genom att samköra två nationella kvalitetsregister med varandra; Swedeheart och Swedvasc.

Så här fördelades alla anslag

Textredigering Susanne Lj Westergren

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2017-12-14