Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

AI som hjälp för att spåra tumörer

Peter Bernhardt professor vid avdelningen för radiofysik får VR-bidrag inom ämnesområdet ”Naturvetenskap och teknik”. Projektbidraget är på totalt 3,2 miljoner kronor fördelat över perioden 2019–2022. Den totala summan för ämnesområdet är på 52 miljoner.

Titeln för projektet är: Nya responsmodeller och analystekniker för behandling och diagnostik med radioaktiva läkemedel

- Projektet är en fortsättning på vår pågående forskning, men detta är första gången jag söker bidrag på VR-natur o teknikvetenskap. Projektet handlar om att försöka beskriva hur metastaser spridds och hur vi med hjälp av detta kan uppskatta respons eller svaret på behandling med radioaktiva läkemedel. Dessa modeller, över metastasspridning, kommer vi även kunna använda för att designa optimala behandlingsstrategier för radioaktiva läkemedel, förklarar Peter Bernhardt.

Han kommer också att vidareutveckla forskargruppens simuleringsmetod för att förbättra bildkvalitén i SPECT, det vill säga, tredimensionella bilder av fördelning av radioaktiva läkemedel i kroppen.

AI som hjälp för att spåra tumörer

- Här använder vi även AI, artificiell intelligens, med deep learning algoritmer, för att förbättra bildkvalitén samt minska insamlingstiden av bilderna. Idag tar det ca 30 minuter för en undersökning, vi tror att vi kan halvera denna tid med bibehållen bildkvalité. Vi hoppas också på att fortsätta förbättra vår metodik, maskininlärning och deep learning, för att förbättra spårning av tumör i nuklearmedicinska* bilder.

Hur nära är det i tiden innan dessa modeller och tekniker leder till nya möjligheter att diagnostisera och nya behandlingsmetoder inom cancerområdet?

- Svårt att säga hur lång tid implementeringen tar men i slutet av anslagstiden tror jag det kan vara rimligt att vissa av ”deep learnings”-teknikerna vi utvecklar kommer att kunna användas i sjukvården.

Nuklearmedicinska bilder*
Vanliga röntgenbilder avbildar hur organ, vävnader och ben ser ut inne i kroppen, medan nuklearmedicinska bilder mer återger funktionen/omsättningen (metabolismen) hos ett organ eller vävnad.


Läs mer om VR-bidragen i en central artikel på Göteborgs universitet.
Du kan också läsa mer om VR-bidragen på Vetenskapsrådets egen webbplats

Text:Susanne Lj Westergren
Foto: Peter Bernhardt (privat)
 

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2018-11-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?