Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse ger 4,3 miljoner till våra forskare

Totalt går drygt 19 miljoner från IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse i år till elva forskare vid Sahgrenska akademin

Av dem går 4,3 miljoner till tre forskare på institutionen för kliniska vetenskaper; Jon Karlsson, Helena Brisby och Anders Palmquist. De får bidragen för att bygga upp ett avancerat rörelselab och för ny utrustning för analyser inom ortopedisk/rygg- forskning i nya R-Huset i Mölndal. Samt för ett projekt kring fördjupad kunskap om benuppbyggdnad på "nanonivå".

Jón Karlsson, 2 000 000 kronor
Han får pengar till ett nytt rörelselab* som kommer sättas upp i det nya R-huset** som håller på att uppföras i Mölndal. Deras avsikt och ambition är att se till att labbet blir i absolut toppkvalité och bäst i Norden. Labbet kommer användas för kliniska studier och för sjukhuspatienter, och även serva andra verksamheter än de strikt ortopediska.

- Vi kommer kunna bedöma patienter inför och efter behandlingar. Till exempel höftledsopererade patienter och barn med olika medfödda sjukdomar, t ex Cerebral Pares, berättar professor och överläkare  Jon Karlsson, avd för ortopedi.

Flytten till R-huset sker under våren 2017 och tanken är att rörelselabbet skall kunna tas i bruk redan i april när man flyttar in.

Helena Brisby, 1 200 000 kronor
- Vi har fått bidraget till att förnya utrustning avseende cellodling och biologiska analyser på Lundberglaboratoriet för ortopedisk forskning inom ryggforskning. Vi kommer under våren flytta detta laboratorium från Sahlgrenska till R-Huset**. Pengarna kommer nu väl till pass eftersom en del av den utrustning vi använder idag är svår att flytta, till exempel dragskåp, och en del av utrustningen är så gammal att flytt inte är möjlig eller ens lämplig. Dessutom avser vi att uppgradera viss befintlig utrustning som mikroskop med mera, förklarar professor och överläkare Helena Brisby, avd för ortopedi.

Anslaget gör att man kan fortsätta med pågående forskning och får bättre möjligheter med uppdaterade instrument.

Anders Palmquist, 1 100 000 kronor
- Jag har fått bidraget för projektet ”Benförankrade ampuationsproteser: ökad förståelse för benets uppbyggnad, dynamic och mekaniska funktion i relation till implantatmaterial” . Där vi kommer att köpa in ett Raman mikroskop, säger forskare Anders Palmquist, avd för biomaterialvetenskap.

Traditionellt inom biomaterialforskningen så används främst histologi för att studera vävnadsinteraktionen till biomaterial. Inom min forskning så utvecklar jag korrelativa strategier för att även kvantifiera den ultrastrukturella uppbyggnaden hos vävnaden som bildas i anslutning till biomaterial. Uppbyggnaden på nanoskala är viktig för den mekaniska funktionen och ett mått på benets kvalitet.

Stifttelsen ändamål

”Stiftelsen har till ändamål att främja medicinsk vetenskaplig forskning huvudsakligen rörande cancer, njursjukdomar samt ortopedin” enligt § 3 första stycket i stiftelsens stadgar (PDF).

Länk till Stiftelsen

 

* Rörelselab

På ett Rörelselab kan man med hjälp av ett antal utvalda kameror som är utplacerade i labbrummet mäta rörelser och rörelsekraft när patienten rör sig på ett gångband. Patienten har för ändamålet reflexförsedda elektroder fastsatta på aktuella kroppsdelar. Ytterligare funktioner finns för att till exempel mäta aktiviteten i muskler. Resultatet går bland annat att analysera via datoranimationer i 3D

** R-Huset

Nya R-Huset - Rörelseorganens sjukhus - från grundforskning till klinisk, patientnära forskning
R-Huset kommer vara en mötesplats för forskare, studenter och medarbetare vid SA-SU och bli en brygga mellan vård och forskning. Huset kommer innehålla högspecialiserade forsknings- och laboratorielokaler samt mer allmänt tillgängliga forsknings-, undervisnings- och konferensytor. Huset är framför allt för verksamheter inom ortopedi, men även andra verksamheter inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) kommer kunna nyttja dess resurser.

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2016-10-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?