Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tips från webbredaktören

Länkar till aktuella artiklar inom området forskning, etik och kommunikation
 

 • Att publicera har blivit viktigare än att göra skillnad /Curie 171017
  Det produceras enormt mycket forskning som aldrig blir läst eller ger relevanta kunskapsbidrag. Mats Alvesson och Roland Paulsen vid Lunds universitet, oroas över att frågan om vem som kan ha nytta av att läsa en forskningsrapport är betydligt känsligare än någon metodfråga.

  "Aldrig förr i mänsklighetens historia har så många skrivit så mycket med så lite att säga till så få"
   
 • Framtidsinvestering i forskning minskar kostnadsökningar inom vården /LIF 161021
  ”Våra svenska politiker måste nu, en gång för alla, aktivt arbeta för att öka hälsan i samhället på lång sikt, så att vi har råd att ge vård av hög kvalitet till dem som behöver det även i framtiden”, säger Anna Nilsson Vindefjärd, Generalsekreterare Forska!Sverige
   
 • Vi jobbar väl inte på Se och Hör?/Curie 160822
  Krönika av journalisten Johan Frisk om researchen inför Uppdrag gransknings reportage om Paolo Macchiarini.
  "Någon hade begått ett misstag. Istället för en lista över Paolo Macchiarinis mailväxling med ett par nyckelpersoner, hade vi fått en förteckning över stjärnkirurgens samtliga mail. Där fanns spam-mail, reklam, inbjudningar till konferenser och privata mail."
   
 • Belöna forskare som stärker forskningens kvalitet/Curie 160620
  "Finansiärer och granskare bör belöna forskare när de använder metoder som stärker forskningens kvalitet. Ett konkret exempel är de ”medaljer” som sedan två år stämplas på de artiklar i tidskriften Psychological Science som möter kraven på öppenhet och genomskinlighet. Medaljerna är symboliska belöningar och kan framstå som barnsliga, men andelen artiklar som belönas har redan ökat från 3 procent till 39 procent(..)."
   
 • När kunskapen är inspärrad på universiteten /Curie 160509
  "En avsevärd del av den kunskap som cirkulerar på laboratorier och akademiska konferenser, är till föga nytta när den är inspärrad på universiteten.... Det är akademiskt mer meriterande att förklara vetenskapliga principer för tio studenter än för 100 000 lekmän."
   
 • Ny arena för vetenskapliga böcker /Curie 160425
  "Pilotprojektet Kriterium ska ge nytt liv åt genren vetenskapliga böcker på svenska. Genom en enhetlig granskningsprocess och publicering med open access byggs nu en ny nationell infrastruktur upp".
   
 • Klinisk innovation- Vård i den grå zonen /Läkartidningen 151215
  Läkartidningen har försökt kartlägga gränslandet mellan forskning och vård. En intressant artikel om forskning, lagen och etiska dilemma.
   
 • Ett webbmagasin för tredje uppgiften /Curie 151126
  Stefan Schubert är postdoktor i filosofi vid London School of Economics. Han bloggar om forskningens nytta och syfte och hur forskare kan bidra till en bättre värld.
   
 • Vi är alldeles för bra på att krångla till det /Life-Time.se 151023
  ”Det är inte enbart bara en intellektuell övning, den är tvärtom nyttig rent praktiskt för vi måste alla rannsaka oss och ställa frågan vad vi själva gör för att gynna samverkan. Vilka hinder sitter i väggarna i den organisationen?” Anders Blanck VD/LIF
   
 • Fler forskare borde vara superstjärnor /Curie 150930
  Krönika av Linda Strand-Lundberg, ordförande i Vetenskap och Folkbildning, om konsten att få forskning att bryta igenom mediebruset.
   
 • Kommunicerad forskning räddar liv/ Forskar Grand Prix- Curie 151118
  Cissi Askwall, generalsekreterare på Vetenskap och allmänhet, om vitsen med att tävla i forskningskommunikation – och kunna presentera sin forskning på fyra minuter.
   

 

Nobelpris, faktaresistens och forskningens hjältar

Årets Nobelpristagarna i fysiologi eller medicin, fysik och kemi har nu presenterats. I Tidningen Curie berättar man därför om Bananflugans betydelse i artikeln Flugan som gav Nobelpris – igen, och lite annat läsvärt med anknytning till Nobelpriset.

Några fler rubriker:

 • Nobelpristagare ska inspirera lärare
 • Forskningskommunikation ur sociologens synvinkel
 • Nobelkvinnor i rampljuset


Länk till tidningen Curie och Nobelpris, faktaresistens och forskningens hjältar

Sverige först i Norden med ny modell för öppet tillgängliga forskningspublikationer

OPEN ACCESS: Kungliga biblioteket har inom ramen för Bibsamkonsortiet inlett ett pilotprojekt och tecknat ett nytt avtal med det vetenskapliga förlaget Springer. Avtalet innebär att deltagande organisationers forskare kan publicera sina artiklar öppet tillgängligt (open access) i drygt 1 650 av Springers hybridtidskrifter.

Läs mer om hur det fungerar

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2018-10-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?