Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mottagna utmärkelser

Lena Sand Bown - årets avhandling inom Svensk Anestesiologi och intensivvård

Narkosläkaren Lena Sand Bown disputerade 2016, vid avd för anestesiologi och intensivvård med avhandlingen ”Haemodynamic management in liver surgery”.

Avhandlingen belyser olika tekniker, som - läkemedel, lägesförändringar, vätskeersättning och monitorering, så kallad ”goal-directed therapy”, för att minska blodtrycket i levercirkulationen och därmed minska blödning i samband med leverkirurgi med samtidig optimerad syrgasförsörjning till vitala organ.

- Resultatet av vår forskning har lett till en ca 50%-60% minskad blödning och transfusionsbehov vid våra leverresektioner och levertransplantationer på vår operationsavdelning, säger Lena Sand Bown. Läs mer


Eva Angenete belönas med ”Svensk Kirurgisk förenings stora forskarstipendium

Vid Kirurgveckan i Jönköping nu i augusti fick docent Eva Angenete ta emot ”Svensk Kirurgisk förenings stora forskarstipendium”. Hon fick det för sin forskning om kolorektal cancer. Eva har varit ansvarig för flera uppmärksammade studier som utvärderar och utvecklar behandlingen av kolorektal cancer. Hon har publicerat sig i de mest prestigefyllda tidskrifterna som t.ex. The New England Journal of Medicine och Annals of Surgery.

- Det är en stor ära för mig och för min forskargrupp att jag har tilldelats detta pris. Det hjälper oss att fortsätta forskningen med fokus på att förbättra behandlingen för patienter med tjock- och ändtarmscancer och analcancer, säger Eva Angenete, avdelningschef för avdelningen för kirurgi vid institutionen för kliniska vetenskaper

Prissumman kommer att användas till att starta upp två nya studier, en studie om icke-kirurgisk behandling vid ändtarmscancer och en studie om betydelsen av sociala medier vid en tjock- och ändtarmscancerdiagnos. Läs hela artikeln
 


Möt Erika Fagman, som skrev årets avhandling vid fakulteten

FORSKNING: Erika Fagmans avhandling förbättrade diagnostiseringen av protesendokardit, vilket gett omedelbar nytta för patienterna. Nu har hon tagit emot priset ”Årets avhandling vid Sahlgrenska akademin”. Hon tycker själv att det känns bra att hennes forskning kan komma patienterna till nytta redan i dag. Erika Faman arbetar även kliniskt som thoraxradiolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset i det nya BOIC-huset.

Protesendokardit (PVE) är en infektion på och eller runt en inopererad hjärtklaffprotes, en protes du får till exempel på grund av förträngning i aortaklaffen. Diagnosen är ovanlig och drabbar framför allt äldre och oftast män (85%). Tillståndet är allvarligt och förenat med hög sjuklighet och dödlighet om den inte upptäcks i tid. Läs hela intervjun


Per Karlsson får Eva Selin Lindgrens minnesstipendium 2017

UTMÄRKELSE: För femte året delade Eva Selin Lindgrens minnesfond ut sitt stipendium på 40 000 kronor. Minnesfonden är instiftat för att uppmärksamma och främja miljövetenskaplig forskning och cancerforskning. Denna gång gick det till cancerforskaren Per Karlsson och hans forskning kring bröstcancer.

Stipendiet delades ut den 4 maj och i samband med detta höll Per Karlsson en kortare föreläsning. Han hade valt att tala om ett av sina forskningsprojekt som ligger inom området bioinformatik ”Anpassad strålterapi för bröstcancer baserat på biologiska signaturer”. Läs mer om stipendiet och föredraget
 


Banbrytande arbete med ledprotesregister gav internationellt pris

Henrik Malchau, Johan Kärrholm, Peter Herberts och Göran Garellick har fått det hedervärda priset "Kappa Delta Award/OREF Clinical Research Award" för sin forskning.

Pionjärerna Lars Lidgren och Peter Herberts skapade det som blev den globala modellen för nationella kvalitetsregister via Svenska knäprotesregistret (SKAR) och Svenska höftprotesregistret (SHPR). Under de senaste 15 åren har sedan ett flertal av författarna internationaliserat registerarbetet via NARA (Nordic Arthroplasty Register Association) och ISAR (International Society for Arthroplasty Registers) med målsättningen att via standardisering, harmonisering och globalisering skapa stora databaser och ytterligare förbättra evidensen runt proteskirurgi.
Läs hela artikeln

(Bild:Henrik Malchau)


Vinnare i Läkartidningen för artikeln om ABC vid näsblödning

VINNARE: Nu är Läkartidningens vinnare av Årets artikel 2016 i sex olika kategorier utsedda. Vinnaren i  Medicinens ABC/artikel av yngre skribent är Ulrika KE Svensson och Johan Hellgren vid avdelningen för öron- näs- och hals. Detta för deras artikel "ABC om Praktisk handläggning av näsblödning". Ett stort grattis!

Läs artikeln i Läkartidningen här nr 8/2016


Prestigefylld utmärkelse från European Society for Biomaterials

UTMÄRKELSE. Anders Palmquist, docent vid avdelningen för biomaterialvetenskap, på Institutionen för Kliniska vetenskaper, är årets mottagare av Jean Leray Award. Utmärkelsen är etablerad för att erkänna, uppmuntra och stimulera framstående unga forskare inom biomaterialområdet.

I sin forskning tittar Anders Palmquist på frågor som hur benvävnaden strukturellt är uppbyggd i anslutning till implantatytan, hur ytegenskaperna hos implantatet påverkar inläkningen, strukturen och sammansättningen i gränszonen och hur stark den mekaniska förankringen blir. 

– Genom att förstå hur benet bildas och påverkas av olika materialegenskaper så går det att optimera inläkningen av ett implantat, så att en tryggare och säkrare inläkning sker, med förkortad rehabilitering för patienten, säger Anders Palmquist.

Läs mer i AkademiLiv och på avd för Biomaterial
 


Jón Karlsson tog emot Nordiska medicinpriset

PRIS: Priset delades ut av H. K. H. Prins Daniel vid en ceremoni nu i Stockholm den 27 januari

" Professor Jon Karlsson vid Göteborgs universitet mottar priset för sin grundläggande forskning om bland annat ledbandsskador i fot- och knäled samt för att han på ett avgörande sätt höjt nivån på klinisk forskning inom ortopedi och idrottsmedicin med ett stort antal välgjorda studier."


– Helt fanatisk, helt otroligt kul, säger Jón Karlsson om dagen.Läs mer på Hovets egen webb och AkademiLiv

BILD: Prins Daniel tillsammans med mottagarna av Nordiska Medicinpriset 2015: Roald Bahr, Lars Engebretsen, Michael Kjær och Jon Karlsson.
Foto Lars Nyman


Lilla Fernströmspriset till Jonas Nilsson

UTMÄRKELSE: Jonas Nilsson, som leder en forskargrupp på Sahlgrenska Cancer Center, har utsetts till årets mottagare av Eric K. Fernströms pris till yngre, särskilt lovande och framgångsrika forskare.

Enligt motiveringen har Jonas Nilsson gjort betydelsefulla studier av gener inblandade i cancerutveckling och identifierat potentiella målmolekyler för läkemedelsutveckling. Läs mer och lyssna på intervjun på Akademiliv

Bild:Jonas Nilsson. Foto: Elin Lindström Claessen/GU


Bästa avhandlingarna vid Sahlgrenska akademin 2014

 

PRIS:Nu är utnämningarna för bästa avhandlingar vid Sahlgrenska akademin klara. Pris för bästa avhandling vid institutionen för kliniska vetenskaper gick till Rebecka Arnsrud Godtman för avhandlingen;
Prostate cancer screening – aspects of overdiagnosis

Hennes forskning visar bland annat att en organiserad PSA-screening, som är fokuserad på de som har mest att vinna, kan minska risken att dö i prostatacancer med över 40 procent. Detta till skillnad från de spontana tester, som oftare leder till "överbehandling" av de män som får sin cancerdiagnos.
Läs mer i SA´s pressmeddelande
 

Läs även hennes artikel "Överdiagnostik vid prostatacancerscreening- riskfaktorer och förbättringsområden" i senaste numret av magasinet Onkologi i Sverige nr 3 2015, se sidorna 42-49.

Priserna delades ut vid en ceremoni den 26 maj 2015 


Dekanus Olle Lärkö och pristagaren Barbro LinderholmCancerforskaren Barbro Linderholm får årets Eva Selin-stipendium

PRIS: Eva Selins minnesfond är instiftat för att uppmärksamma cancergenetisk och miljöteknisk forskning. Årets stipendium på 40 000 kronor går till en bröstcancerforskare med internationellt genomslag.
Läs mer i Akademiliv


 

 

 

 

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2017-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?