Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskningsnyheter

Första födseln efter robotassisterad livmodertransplantation

 En pojke på 48 centimeter och 2900 gram – nu är det första barnet fött efter teknikskiftet inom den världsledande forskningen om livmodertrans-plantationer i Göteborg. Förlossningen med planerat kejsarsnitt skedde på måndagen den 8 april, och hela familjen mår bra.
– Det är en fantastisk känsla att förlösa ett barn som är så speciellt och efterlängtat, säger Pernilla Dahm-Kähler, ledande robotkirurg och gynekolog i teamet. Den känslan delar hon med Niclas Kvarnström, ansvarig transplantationskirurg och professor Mats Brännström, som leder forskningsarbetet. Alla tre är forskare och medarbetare vid vår institution.

Läs pressmeddelandet från Sahlgrenska akademin.


Hörselnedsättning - ett stort hinder för språkinlärning hos nyanlända

För den som ska etablera sig i ett nytt land är det högsta prioritet att lära sig språket, men en hörselnedsättning kan sätta käppar i hjulet. Nina Pauli, öron-näs-halsläkare och forskare här vid avdelningen för ÖNH, har nyligen fått en ALF-tjänst, där hon bland annat ska undersöka hur vanligt det är med hörselnedsättning bland personer som är födda utomlands.

- Tjänsten ger mig möjlighet att fokusera på forskningen på ett helt annat sätt jämfört med hur forskningen annars får "klämmas in" vid sidan av det dagliga kliniska patientarbetet. Att läkare kan ha tid avsatt för forskning är helt avgörande för hur kvaliteten på den kliniska forskningen blir, säger Nina Pauli.

Läs artikeln i Akademiliv om hennes forskningsområde och ALF-tjänst. Läs även artikeln i Akademiliv om de övriga 26 doktoranderna och unga forskare som ALF-tjänster för legitimerad läkare, några vid vår institution.


12,5 miljoner till cancerforskning i Västsverige

BIDRAG. Styrelsen för Jubileumsklinikens Cancerfond har beslutat att dela ut över 12,5 miljoner kronor till cancerforskning med anknytning till Jubileumskliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Nytt för i år är att en del av dessa medel avsätts för forskarmånader till kliniker.
Många av institutionens forskare är bland de som tilldelats projektbidrag, se listan i Akademiliv

(FOTO: Pressbild-Jubileumsklinikens-Cancerfond-201903)


Insulinkänslighet vanligt bland förskolebarn med övervikt

FORSKNING: Redan i 6-årsåldern drabbas barn med övervikt och fetma av nedsatt insulinkänslighet, blodfettsrubbning och högt blodtryck, visar forskningen i Emma Kjellbergs avhandling. Med tidiga insatser finns det goda möjligheter att normalisera riskfaktorer.

Emma disputerade den 8 mars vid avdelningen för pediatrik, läs pressmeddelande från Sahlgrenska akademin och även en kort sammanfattning av avhandlingen på Emmas profilsid


Eva Angenete professor i kirurgi

NY UTNÄMNING: Den 1 mars utsågs Eva Angenete till professor i kirurgi med inriktning kolorektalkirurg.

Hennes forskningsområden är - Kolorektalcancer och analcancer, med fokus på kirurgisk behandling, livskvalitet och hälsoekonomi.

Kliniskt arbetar hon som kolorektalkirurg med avancerad kolorektalcancer, analcancer samt minimalinvasiva metoder. Läs mer om Evas forskning på hennes profilsida.  (Foto: Mattias Block)


Ökad risk för psykisk ohälsa om ens mamma vårdats för infektion under graviditeten

FORSKNING: Risken för autism och depression hos en person ökar om hens mamma under graviditeten vårdats på sjukhus med en infektion. Det visar en stor svensk observationsstudie på närmare 1,8 miljoner barn.

– Resultaten tyder på att det kan finnas anledning att förebygga och förhindra infektion under graviditeten så långt som möjligt, exempelvis genom att följa rekommendationerna för influensavaccinering, konstaterar Verena Sengpiel, docent i obstetrik och gynekologi vid vår institution.
Läs mer i pressmeddelandet 190307


Gennaro Selvaggi - köns- och rekonstruktionskirurg med etiken i fokus


FORSKARPORTRÄTT: Sedan den könskorrigerande enheten startade på Sahlgrenska Universitetssjukhuset för sju år sedan har patienterna fyrdubblats, till hundra per år. Vi möter Gennaro Selvaggi, plastikkirurg och docent, med lika stort fokus på rekonstruktionskirurgi som på det etiska aspekterna och livskvalitén vid könsdysfori.

– Könsdysfori är ett komplicerat tillstånd som påverkar många delar av livet och kan leda till mycket lidande. Det är ett stort lidande, som också påverkar oss inom professionen till ett ökat risktagande när det gäller att korrigera, säger Gennaro Selvaggi.

Läs artikeln i Akademiliv


 

Mer forskningsnyheter från oss hittar du här


 

Våra aktuella disputationer

Fredag 3 maj:
Viktor Sandblom - Strategies for optimisation of 177Lu-octreotate therapy - exploring local administration and combination therapy regimens

Eva-Corina Caragounis - Surgical management of rib fractures following trauma

Fredag 10 maj - Keti Dalla - Strain echocardiography in the critically ill patient

Fredag 17 maj  - Freda Lennartsson - Nonsynostotic plagiocephaly. Prevention strategies in child health care

Måndag 20 maj - Anton Bohman -Chronic Rhinosinusitis with Nasal Polyps - Symptoms, Heredity and Genetics


Se kommande disputationer 2019

34 miljoner från Cancerfonden till institutionen för kliniska vetenskaper

Cancerfonden delar ut närmare 630 miljoner till cancerforskning under nästa år. Av dessa går nästan hundra miljoner till Göteborgs universitet total sett och över trettiofyra miljoner till institutionen för kliniska vetenskaper. 12 av våra forskare fick bidrag och Jonas Nilsson, från avdelningen för kirurgi, fick både projektbidrag och utökat stöd på totalt 10 350 000 kronor.
Bild:Jonas Nilsson och Lisa Nilsson. Foto:Anna Rehnberg

Forskningskatalogen 2017

Sedan snart ett decennium redovisar Sektionen för kvinnors- och barns hälsa (område 1) årligen sin gemensamt forskningen i en särskild katalog. Här samlas information om de forskningsprojekt som bedrivs här så att alla som arbetar inom Västra Götalandsregionen, vid Sahlgrenska akademin och Göteborgs universitet, samt övriga forskare och en större allmänhet, lätt kan få en bild av vår forskning.
Läs och ladda ner forskningskatalogen

Lediga anställningar - vid institutionen

The ICS Annual Meeting 3-6 sept

International multidisciplinary experts in the research and the treatment of LUTS, incontinence and pelvic floor disorders, will meet in Gothenburg,  for the 49th ICS Annual Meeting. This will takes place on 3-6 Sep 2019.Ian Milsom, Annual Meeting Chair, welcomes you to the ICS 2019. Submit your abstract today deadline on 1 april . Läs mer om konferensen denna stora internationella inkontinenskonferans .

Lyckad Akademidag

FORSKNING: Den 28 februari hade vi en lyckad kunskapsdag i barn- och kvinnosjukvårdens tecken. Den vände sig till alla anställda inom sjukvården och akademin. Det gjordes inspelningar under dagen som vi hoppas lägga ut inom kort.
Läs mer om dagen och en intervju med prof.Jovanna Dahlgren.

Därför föds så många barn förtidigt

Varför föds 15 miljoner barn förtidigt varje år? Lyssna på Sahlgrenska akademins senaste podd med Bo Jacobsson professor i obstetrik och gynekologi, han vet mycket mer om detta. Länk till podden

Årets avhandling vid vår institution

UTMÄRKELSE: 
Furqan Ali Shahs
avhandling Osteocytes as indicators of bone quality - multiscale structure-composition characterisation of the bone-implant interface, prisas som "Årets avhandling" vid vår institution. Ett av delarbetena blev även ett pressmeddelande "Läkemedel mot benskörhet kan ge sämre egen reparationsförmåga"

Stipendier och anslag att söka

Stipendier och anslag att söka

Här hittar du stipendier och anslag inom de ämnen som ligger under institutionen

Kontakta oss

Kontakta oss

Här hittar du kontaktinformation till institutionens administrativa personal

Medarbetare

Här finns intern information avseende institutionen för kliniska vetenskaper.

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2019-04-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?