Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskningsnyheter

12,5 miljoner till cancerforskning i Västsverige

BIDRAG. Styrelsen för Jubileumsklinikens Cancerfond har beslutat att dela ut över 12,5 miljoner kronor till cancerforskning med anknytning till Jubileumskliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Nytt för i år är att en del av dessa medel avsätts för forskarmånader till kliniker.
Många av institutionens forskare är bland de som tilldelats projektbidrag, se listan i Akademiliv

(FOTO: Pressbild-Jubileumsklinikens-Cancerfond-201903)


Insulinkänslighet vanligt bland förskolebarn med övervikt

FORSKNING: Redan i 6-årsåldern drabbas barn med övervikt och fetma av nedsatt insulinkänslighet, blodfettsrubbning och högt blodtryck, visar forskningen i Emma Kjellbergs avhandling. Med tidiga insatser finns det goda möjligheter att normalisera riskfaktorer.

Emma disputerade den 8 mars vid avdelningen för pediatrik, läs pressmeddelande från Sahlgrenska akademin och även en kort sammanfattning av avhandlingen på Emmas profilsid


Eva Angenete professor i kirurgi

NY UTNÄMNING: Den 1 mars utsågs Eva Angenete till professor i kirurgi med inriktning kolorektalkirurg.

Hennes forskningsområden är - Kolorektalcancer och analcancer, med fokus på kirurgisk behandling, livskvalitet och hälsoekonomi.

Kliniskt arbetar hon som kolorektalkirurg med avancerad kolorektalcancer, analcancer samt minimalinvasiva metoder. Läs mer om Evas forskning på hennes profilsida.  (Foto: Mattias Block)


Ökad risk för psykisk ohälsa om ens mamma vårdats för infektion under graviditeten

FORSKNING: Risken för autism och depression hos en person ökar om hens mamma under graviditeten vårdats på sjukhus med en infektion. Det visar en stor svensk observationsstudie på närmare 1,8 miljoner barn.

– Resultaten tyder på att det kan finnas anledning att förebygga och förhindra infektion under graviditeten så långt som möjligt, exempelvis genom att följa rekommendationerna för influensavaccinering, konstaterar Verena Sengpiel, docent i obstetrik och gynekologi vid vår institution.
Läs mer i pressmeddelandet 190307


Gennaro Selvaggi - köns- och rekonstruktionskirurg med etiken i fokus


FORSKARPORTRÄTT: Sedan den könskorrigerande enheten startade på Sahlgrenska Universitetssjukhuset för sju år sedan har patienterna fyrdubblats, till hundra per år. Vi möter Gennaro Selvaggi, plastikkirurg och docent, med lika stort fokus på rekonstruktionskirurgi som på det etiska aspekterna och livskvalitén vid könsdysfori.

– Könsdysfori är ett komplicerat tillstånd som påverkar många delar av livet och kan leda till mycket lidande. Det är ett stort lidande, som också påverkar oss inom professionen till ett ökat risktagande när det gäller att korrigera, säger Gennaro Selvaggi.

Läs artikeln i Akademiliv


Forskning kring PSA-screening fick stor spridning i media

Resultaten från Maria Frånlunds avhandling fick stor spridning i media även utomlands, via det pressmeddelande som gjordes från Sahlgrenska akademin 190121.

Lyssna på inslaget i SR , SvT Väst  och t.ex. India Blooms. Nu också i Senioren.


 

Mer forskningsnyheter från oss hittar du här


 

Våra aktuella disputationer

Torsdag 28 mars - Anna Nordenskjöld - To predict results of breast cancer therapy

Fredagen 29 mars - Malin Sternby Eilard - Prognostic factors and tumor treatments in hepatocellular cancer

Fredag 5 april:
Teresia Svanvik - Long-term survival and prognostic factors in endometrial cancer - a populationbased cohort study

Thorkell Snaebjönsson - Anterior Cruciate Ligament Reconstruction - Early predictors of outcome


Se kommande disputationer 2019

34 miljoner från Cancerfonden till institutionen för kliniska vetenskaper

Cancerfonden delar ut närmare 630 miljoner till cancerforskning under nästa år. Av dessa går nästan hundra miljoner till Göteborgs universitet total sett och över trettiofyra miljoner till institutionen för kliniska vetenskaper. 12 av våra forskare fick bidrag och Jonas Nilsson, från avdelningen för kirurgi, fick både projektbidrag och utökat stöd på totalt 10 350 000 kronor.
Bild:Jonas Nilsson och Lisa Nilsson. Foto:Anna Rehnberg

Forskningskatalogen 2017

Sedan snart ett decennium redovisar Sektionen för kvinnors- och barns hälsa (område 1) årligen sin gemensamt forskningen i en särskild katalog. Här samlas information om de forskningsprojekt som bedrivs här så att alla som arbetar inom Västra Götalandsregionen, vid Sahlgrenska akademin och Göteborgs universitet, samt övriga forskare och en större allmänhet, lätt kan få en bild av vår forskning.
Läs och ladda ner forskningskatalogen

Lediga anställningar - vid institutionen

Lyckad Akademidag

FORSKNING: Den 28 februari hade vi en lyckad kunskapsdag i barn- och kvinnosjukvårdens tecken. Den vände sig till alla anställda inom sjukvården och akademin. Det gjordes inspelningar under dagen som vi hoppas lägga ut inom kort.
Läs mer om dagen och en intervju med prof.Jovanna Dahlgren.

Webbaserat verktyg för diabetesfötter

Ulla Hellstrand Tang får forskningsstipendium på 355 000 kronor, från Familjen Knut & Ragnvi Jacobssons stiftelse i Göteborg. Detta till sitt projekt om webbaserat verktyg D-foot, för diabetesfötter. Läs notisen i Akademiliv
Läs pdf om stiftelsens beslut

Därför föds så många barn förtidigt

Varför föds 15 miljoner barn förtidigt varje år? Lyssna på Sahlgrenska akademins senaste podd med Bo Jacobsson professor i obstetrik och gynekologi, han vet mycket mer om detta. Länk till podden

Årets avhandling vid vår institution

UTMÄRKELSE: 
Furqan Ali Shahs
avhandling Osteocytes as indicators of bone quality - multiscale structure-composition characterisation of the bone-implant interface, prisas som "Årets avhandling" vid vår institution, läs mer i Akademiliv. Ett av delarbetena blev även ett pressmeddelande "Läkemedel mot benskörhet kan ge sämre egen reparationsförmåga"

Stipendier och anslag att söka

Stipendier och anslag att söka

Här hittar du stipendier och anslag inom de ämnen som ligger under institutionen

Kontakta oss

Kontakta oss

Här hittar du kontaktinformation till institutionens administrativa personal

Medarbetare

Här finns intern information avseende institutionen för kliniska vetenskaper.

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2019-03-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?