Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Introduktionsutbildning för nyanlända läkare

Arbetsförmedlingen har i samarbete med Göteborgs Universitet tagit fram en introduktionsutbildning inför Socialstyrelsens medicinska kunskapsprov för nyanlända läkare utbildade utanför EU/EES. Utbildningen sker vid Göteborgs universitet och är 10 veckor lång. Första utbildningsstart sker 2016-10-03.

En informationsträff om utbildningen kommer att arrangeras av Göteborgs Universitet 2016-09-09. Kursen kan inte ske på distans.

Utbildningen ska på bästa sätt förbereda inför Socialstyrelsens medicinska kunskapsprov. Utbildningen kommer att fokusera på teoretiska moment med utgångspunkt i kliniska fall. Kursdeltagarna kommer med hjälp av diagnostiska prov att få identifiera egna kunskapsluckor. Under handledning kommer kursdeltagaren därefter få öva sin förmåga att kritiskt och systematiskt integrera och använda preklinisk, klinisk och vetenskaplig kunskap samt analysera, bedöma och handlägga komplexa företeelser, frågeställningar och situationer inom det medicinska området. Undervisning kommer också bedrivas i form av praktiska övningar, simulerade kliniska situationer och studiebesök i sjukvården.

Socialstyrelsen har i samarbete med Umeå Universitet utformat ett nytt kunskapsprov för läkare utbildade utanför EU/EES med start hösten 2016. Man har tre försök på sig att klara av det teoretiska provet och man måste klara av det inom två år från att man först gör provet. Detta tidskrav har inte funnits tidigare. Mot bakgrund av detta så är det viktigt att man har förutsättningar att kunna klara av provet på tre försök och inom två år eftersom man annars förlorar sin chans att få legitimation genom Socialstyrelsens kompletteringsprogram.

Denna kurs är en del av snabbspåret för nyanlända läkare.

Urval och antagning inför 10 veckors introduktionskurs för läkare.
Kursen är öppen för ansökan från hela Sverige. Den som söker måste dock säkerställa att man kan betala eventuella kostnader för dubbelt boende som inte Arbetsförmedlingen står för. Arbetsförmedlingen kan betala kostnader för dubbelt boende upp till 2400 kr per månad. Läs mer om detta i Arbetsförmedlingens faktablad 2015-09: ”Ersättning för resor, logi och ledsagare” (länk). Detta måste vara säkerställt innan man ansöker till kursen.

Det finns 20 utbildningsplatser. Om det blir fler behöriga sökande till utbildningen än vad det finns platser för så kommer en lottning ske. Lottningen kommer inte vara viktad på något sätt utan alla som är behöriga att söka kommer ha samma chans. En som söker från exempelvis Örebro kommer ha lika stor chans att gå utbildningen som en som är boende i Göteborg. Arbetsförmedlingen har försökt få fler liknande utbildningar med andra lärosäten med läkarutbildning men har i dagsläget (augusti 2016) ingen sådan överenskommelse.

Det krav som gäller för att kunna antas är:
- att man när utbildningen startar är inskriven hos Arbetsförmedlingen och antingen tillhör etableringsuppdraget eller har gått ur etableringsuppdraget inom de senaste 12 månaderna.
- att man har ett beslut från Socialstyrelsen om att göra Socialstyrelsens medicinska kunskapsprov.
- att man uppnått kunskaper i svenska språket motsvarande svenska 3 på gymnasienivå.

Om du har uppnått svenskkunskaper motsvarande svenska 2 på gymnasienivå (ungefär B2-nivå på den europeiska referensskalan för språk) så kan man också söka men kommer då hamna på en reservlista.

Om en arbetssökande som blivit antagen inte kommer till utbildningen under första veckan så förlorar man sin plats. Denna plats kommer då gå till en annan som sökt som har förutsättningar att omedelbart kunna påbörja kursen.

Hur ansöker man till kursen
Arbetsförmedlaren skickar ett e-post till eva.karklins@arbetsformedlingen.se med rubriken ”Ansökan till introduktionsutbildning för läkare”. Samt namn och personnummer på den arbetssökande. De bilagor som behövs i mejlet är:
- Scannat eller fotograferat beslut från Socialstyrelsen att genomgå det medicinska kunskapsprovet för läkare
- Scannat eller fotograferat intyg på uppnådd språknivå genom exempelvis betyg i svenska 3, svenska som andraspråk 3 eller prov på C1-nivå

En bekräftelse på inkommen ansökan kommer skickas till arbetsförmedlaren.

Information som pdf

Samordnande ansvar på GU

Samordnande ansvar på Sahlgrenska akademin GU har
Åse Johnsson överläkare och universitetslektor avdelningen för radiologi Sahlgrenska akademin
Kontakt
e-post: ase.johnsson@gu.se

Ansvarig utbildningshandläggare är Jennie Bengtsson
Kontakt e-post: jennie.bengtsson@gu.se

Kursavslutning för nyanlända

Första introduktionsutbildningen för nyanlända läkare nyligen avslutad
Kursen är en del av snabbspåret till den svenska läkarlegitimationen, med öronmärkta pengar från Regeringen. Efter 10 veckor har nu 19 deltagare fullföljt utbildningen och hoppas på att klara det omdiskuterade kunskapsprovet under våren. Läs hela artikeln.

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2016-12-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?