Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Sammantaget goda långtidsresultat av fetmakirurgi på unga

  [2017-01-10] Fetmaoperationer på tonåringar ger lika goda långsiktiga resultat som när vuxna opereras. Fem år efter operationen vägde de som opererats som unga i snitt 28 procent mindre än före ingreppet. Men operationerna var även förknippade med komplikationer, visar en ny studie.

 • Unga i socioekonomiskt svaga områden använder mindre preventivmedel

  [2016-12-13] Användningen av preventivmedel har ökat bland unga kvinnor i Göteborg, men inte i socialt utsatta områden. Det visar en långtidsstudie från Sahlgrenska akademin, som spänner över fyra generationer unga kvinnor.

 • Göteborgsforskare får 50 miljoner från Cancerfonden

  [2016-11-22] I sin senaste utdelning av forskningsmedel delar Cancerfonden ut nära 400 miljoner kronor till svensk cancerforskning, varav 50 miljoner går till forskare vid Göteborgs universitet. Göran Landberg, som forskar om bröstcancer vid Sahlgrenska Cancer Center, är den forskare som får störst bidrag vid Göteborgs universitet denna från Cancerfonden denna gång. Han får 1 750 000 kronor från Cancerfonden nästa år, och rekommenderas att få ytterligare 3 500 000 de kommande två åren. Totalt får Göran Landberg alltså 5 250 000 kronor från fonden de närmsta tre åren.

 • Urinläckage vanligt även hos kvinnor som inte fött barn

  [2016-10-26] Kvinnor som inte fött barn hamnar ofta under radarn för forskningen om urininkontinens. I en studie på den här gruppen uppger dock var femte kvinna över 45 år att hon läcker.

 • Ovanliga diagnoser: Nytt avtal mellan Göteborgs universitet och Socialstyrelsen

  [2016-09-28] Informationscentrum för ovanliga diagnoser vid Sahlgrenska akademin har fått förnyat förtroende som nationellt centrum för information om ovanliga sjukdomar. Samarbetet mellan Socialstyrelsen och Göteborgs universitet som har pågått sedan 2002 är nu förlängt till och med 2019.

 • Många spädbarn som hjärtopererats får ett åldrat immunsystem

  [2016-07-07] Spädbarn som opereras för hjärtfel får ofta thymus (brässen) borttagen. Thymus har viktiga funktioner under utvecklingen av immunförsvaret och en ny studie vid Sahlgrenska akademin visar att de spädbarn som fått thymus bortopererad har ett immunsystem vid 18 års ålder som kan jämföras med hur det normalt ser ut vid 65-70 års ålder.

 • Puckelpist sliter mer på ryggen än löpning

  [2016-06-09] Ländryggsmärta och ryggförändringar är vanligt bland unga idrottare och antalet ryggförändringar verkar öka med idrottens belastningsnivå. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin, som bland annat studerat ryggsmärta hos puckelpiståkare och långdistanslöpare.

 • Kraftig ökning av ovanlig men aggressiv hudcancerform i Sverige

  [2016-05-23] Antalet svenska fall av den ovanliga men snabbväxande och livshotande hudcancerformen Merkelcellskarcinom har fördubblats på 20 år. Det visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin.

 • Göteborg får Sveriges första centrum för inkontinensforskning

  [2016-05-23] Nu får Sverige sitt första forskningscentrum för inkontinens. På Sahlgrenska akademin i Göteborg kommer ett hundratal personer inom olika discipliner att vara knutna till det nya centret. Dessutom har man lyckats locka en av världens främsta forskare till en gästprofessur. Under hösten startar de första studierna.

 • European Obesity Summit

  [2016-05-23] Kongressen EOS 2016 European Obesity Summit hålls på Svenska Mässan i Göteborg den 1-4 juni

Visa fler nyheter...

Kontakta oss

Har du information som du vill ha med på denna sidan?

Kontakta Webbredaktören

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2015-03-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?