Tidigare disputationer 2017

Huvudhandledare: Chister Dahlin
Bihandledare: Lars Andersson

Länk direkt till avhandlingen

Tandben bra ersättningsmaterial vid små käkdefekter

Payam Farzad forskar vid avdelningen för biomaterialvetenskap, och är kliniskt verksam som käkkirurg på Karolinska universitetssjukhuset (Solna) i Stockholm

Hans forskning handlar i stora drag om dentin (tandben) som ett potentiellt benersättningsmaterial för att bygga upp små defekter i käkar inför behandling med dentala implantat.

Vilken klinisk nytta och patientnytta kommer resultatet att få, inom snar framtid?
- Tandben är ett lätt tillgängligt material, billigt och kroppseget. Den kommer troligen att ersätta de på marknaden nuvarande syntetiska benersättningsmaterial, berättar Payam Farzad.

Att tandbenet kan läka in så pass bra utan att ge några främmande kroppsreaktioner är också en viktig upptäckt som han erfarit under sin forskning. Dentinet som används kan komma både från patientens eget tandben men även tandben från annan djurart.

- I våra försök har vi testat mänskligt tandben på djur och det har gått bra. Behandlingstiden kommer inte att vara kortare men kostnaden för patienten kan bli lägre.

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2017-09-08