Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Aktuella disputationer


Vi har följande disputationer

Fredagen 1 december
Per Björklund - Aspects on the functional characteristics of the Roux-limb after Gastric Bypass surgery

Läs mer om disputationerna nedan


Per Björklund - Aspects on the functional characteristics of the Roux-limb after Gastric Bypass surgery


Datum: 2017-12-01
Tid: 13:00-15:30
Lokal: Humlen, Östra Sjukhuset Göteborg
Opponent: Per Hellström, Institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet
Betygsnämnd: Jörgen Isgaard, Ulrika Smedh och Michael Wirén
Huvudhandledare: Lars Fändriks
Bihandledare: Hans Lönroth

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för kliniska vetenskaper, avdelningen för gastrokirurgisk forskning och utbildning länk till avhandlingen

Tarmens reaktioner på gastric bypass kan variera

Per Björklund är kliniskt verksam kirurg på Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra och håller i huvudsak på med obesitaskirurgi (fetmakirurgi).

- Min forskning handlar om hur tarmen reagerar efter en Gastric Bypass operation. Vid denna typ av operation kopplas tunntarmen till en liten magsäcksficka direkt nedanför matstrupen vilket gör att matflödet kopplas förbi större delen av magsäcken och tolvfingertarmen. Efter operationen kommer maten direkt ner i tarmen och jag har studerat hur tarmens slemhinna förändras och hur tarmens rörelsemönster ser ut, berättar Per Björklund.

Syftet var att undersöka om förändringar i tarmen kan förklara den viktnedgång och de förändrade matvanor patienterna får efter operationen. Han har också studerat om förändringar i rörelsemönstret kan ligga bakom buksmärtor efter operationen.

Både kort- och långsiktiga mål i pipeline
- På kort sikt kan min forskning vara till nytta genom att en ökad kunskap om tarmens rörelsemönster efter Gastric Bypass kan hjälpa till att förklara problem som kan uppstå efter operationen till exempel buksmärtor, illamående och kräkningar. På längre sikt kan den bidra till att förstå verkningsmekanismerna bakom operationen vilket skulle kunna leda till utvecklandet av effektiv icke-kirurgisk fetma behandling.

En viktig upptäckt har varit att motorikmönstret i tarmen efter Gastric Bypass i normalfallet inte skiljer sig på ett avgörande sätt jämfört med icke opererade. Dock kan man se avvikande rörelsemönster hos flera patienter som har långdragna buksmärtor efter operationen.

- Min forskning talar också emot att själva skarven mellan magsäcksfickan och tarmen skulle utgöra ett hinder för maten, vilket har hävdats.

Bakgrund
Fetmakirurgi och särskilt tekniken Roux-en -Y Gastric Bypass (RYGBP) har lyft fram magtarmkanalens centrala rollen vid reglering av kroppsvikt och metabolism. Roux-slyngan är den del av tunntarmen som tar emot maten efter en Gastric Bypass (RYGBP) och har generellt sett studerats väldigt lite. Avhandlingen utforskar slemhinnans anpassning och muskulär aktivitet i detta tarmsegment efter en RYGBP. Även förekomsten av kronisk buksmärta efter operationen, hos vissa individer undersöktes, och hur smärtlindrande behandling med morfinliknande läkemedel påverkar olika faktorer i tarmen i samband med den smärtlindrande behandling.

 


Illustration: Pontus Art Production

Information om kommande disputationer

Vill du få liknande information om kommande disputationer anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom att skicka ett mail till katarina.olinder@gu.se

Årets avhandling 2016

 

 

 

 

 

 

 

Hela bildspelet kan ses på Akademiliv

Disputationer mm

Till kalendern

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2017-11-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://clinsci.gu.se/Forskning+och+personal/forskning/aktuella-disputationer/
Utskriftsdatum: 2017-11-24