Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskningsnyheter

Att minska vårdköer inom strålbehandling blir forskning

BIDRAG. Med VR-bidraget hoppas man hitta nya lösningar på långa vårdköer till landets alla strålbehandlingsenheter. Vårdköer som påverkar patienternas livskvalitet och personalens arbetsmiljö negativt. Kanske blir forskare på GU först i världen med att testa simuleringsmodeller för att underlätta strålbehandlingsprocessen.
Läs hela artikeln i Akademiliv

Foto: Caroline Olsson, Jesper Lindberg och Thomas Björk Eriksson


Internationellt pris till barnöverläkaren Peter Adolfsson

PRIS: Som första svensk har barnöverläkaren Peter Adolfsson fått ta emot utmärkelsen the ISPAD Prize for Innovation in Pediatric Diabetes Care.

Peter Adolfsson, som leder barndiabetesverksamheten i Region Halland och forskar på Sahlgrenska akademin inom vår institution, kring typ 1 diabetes hos barn och ungdomar, idrott och diabetes samt teknologi och diabetes, fick priset för bland annat utvecklingen av Diasend. Innovationen används för att ladda ner patienternas blodsockermätare, så att man kan följa patienternas värden dygnet runt, oavsett vilken produkt de använder. Läs hela artikeln i Akademiliv
Läs mer om Peter och Centrum för pediatrisk tillväxtforskning


En ny metod kan förutsäga kvinnors risk för bäckenbottenbesvär efter barnafödande 

FORSKNING: En ny statistisk metod, som bland annat utvecklats av forskare vid Sahlgrenska akademin, kan användas för att förutse vilka gravida kvinnor som har stor risk att långt senare i livet utveckla för problem med inkontinens, framfall och andra bäckenbottenbesvär efter vaginal förlossning. Med metoden kan gravida som inte har ökad risk bli lugnare inför sin förlossning, medan kvinnor med högre risk kan komma att erbjudas kejsarsnitt. Metoden finns redan fritt tillgänglig på nätet.

Läs hela pressmeddelandet


Tydlig effekt av ny medicin mot svår muskelsjukdom

Ett nytt läkemedel mot den svåra muskelsjukdomen spinal muskelatrofi har visat sig ge så goda effekter på små barn att en internationell studie avbrutits i förtid. Ett team vid Sahlgrenska akademin står för den svenska delen av prövningen som presenteras i The New England Journal of Medicine (NEJM).

– Det här är en viktig studie, den visar att läkemedlet gör att barnen utvecklar sina motoriska färdigheter och att också överlevnaden påverkas, säger Mar Tulinius, professor i pediatrik vid institutionen för kliniska vetenskaper.
Läs hela pressmeddelandet


VR:s utlysning inom medicin och hälsa gav institutionens forskare över 14 miljoner kronor

BIDRAG: Nu har Vetenskapsrådet presenterat utfallet i sin årliga utlysning inom medicin och hälsa. Totalt får forskare vid Sahlgrenska akademin 155 miljoner kronor – näst mest i landet. Inom vår institution är det fyra forskare som får bidrag.

Eva Angenete, docent och chef för avdelningen för kirurgi: ”Att förbättra behandlingen för tjock, ändtarm och analcancer - studier som utvärderar och förbättrar behandling och kirurgiska tekniker med fokus på livskvalitet”.

Per Albertsson, oavlönad docent vid avdelningen för onkologi: ”Alfastrålande läkemedel från preklinik till klinik”, inom området cancer.

Eva Forssell-Aronsson, professor och chef för avdelningen för radiofysik: ”Utveckling och optimering av radionuklidterapi för neuroendokrina tumörer”.

Thomas Björk-Eriksson, docent vid avdelningen för onkologi: ”Systemdynamisk modellering av strålbehandlingsprocessen: Fältstudier, simuleringar och praktiska lösningar för svensk hälso- och sjukvård.

Läs mer o våra egna forskare och deras bidrag, Läs mer om Sahlgrenska akademins totala utdelning , Läs mer om Vetenskapsrådet beslut och beviljande bidrag inom medicin och hälsa, som publicerades 26 oktober
 


Mer forskningsnyheter från oss här


 

Eva Angenete en av fyra som får etableringsstöd från VR

BIDRAG. Eva Angenete, docent i kirurgi vid institutionen för kliniska vetenskaper, är en av fyra unga forskare vid Sahlgrenska akademin som får etableringsbidrag i årets stora utlysning från Vetenskapsrådet. Det ger henne får sex miljoner kronor till hennes forskning, som handlar om att förbättra behandlingen vid tjocktarm-, ändtarms- och analcancer.

Läs artikeln om Evas forskning i Akademiliv

Gener bakom graviditetslängd och förtidsbörd identifierade

Bo Jacobsson berättar hur de hittade generna bakom graviditetslängd och för tidiga födslar och varför det är viktigt

Våra aktuella disputationer


 

 

Biobankning inom klinisk forskning

Sahlgrenska Biobank och Regionalt biobankscentrum väst inbjuder till en serie seminarier om biobankning inom klinisk forskning. 

Seminarierna riktar sig till forskare, postdoc, doktorander, läkare, forskningssjuksköterskor och andra med intresse för forskning med biobankning. Först ut den 4 oktober är:

"Introduktion till biobankslagen och Sahlgrenska biobanks service"
Läs hela programmet här

Skräddarsydda tester har revolutionerat cancerbehandlingarna

Läs intervjun i GU-journalen 3-2017 med Jonas Nilsson cancerforskare vid vår institution. Han ingår även i Sahlgrenska Translational Melanoma Group (SATMEG) som bedriver en världsunik forskning där patientens egen tumörvävnad ligger som bas för framtagning av behandlingen.

Forskning och tredje uppgiften

Forskning och tredje uppgiften

Här hittar du artiklar inom området forskning, etik och kommunikation

Stipendier och anslag att söka

Stipendier och anslag att söka

Här hittar du stipendier och anslag inom de ämnen som ligger under institutionen

Kontakta oss

Kontakta oss

Här hittar du kontaktinformation till institutionens administrativa personal

Medarbetare

Här finns intern information avseende institutionen för kliniska vetenskaper.

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2017-11-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?